ГоловнаПолітика

Порошенко зустрівся з митрополитом Епіфанієм

Експрезидент і предстоятель ПЦУ обговорили, зокрема, візит у США.

Порошенко зустрівся з митрополитом Епіфанієм
Фото: eurosolidarity.org

Визнання Православної церкви України Елладською православною церквою - це перший крок і цей процес буде продовжуватися, в тому числі за допомогою діаспори і парафіян. Про це сказав п'ятий президент України, лідер політичної партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко під час зустрічі з Митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм.

Порошенко привітав митрополита з визнанням Елладською церквою нашої церкви і вдалим візитом до Сполучених Штатів Америки.

"Ми маємо дуже надійні зв'язки і я дуже задоволений позитивними відгуками й оцінкою тієї величезної ролі церковної дипломатії. Фактично, це був перший візит нашої церкви в такій якості в США", - сказав він і подякував діаспорі за зусилля для проведення візиту на якісному рівні.

Петро Порошенко також підкреслив: "Дуже важливо, що це були не тільки релігійні зв'язки, суспільні зв'язки. Дуже позитивні відгуки були про вашу зустріч з хорошим другом України, моїм хорошим другом, Державним секретарем США Помпео. У поточних умовах, коли хтось намагається розхитати відносини між Україною і США, позитивну роль цього візиту важко переоцінити".

П'ятий президент України також привітав митрополита Епіфанія з відзначенням його "Нагородою Афінагора з прав людини" («Athenagoras Human Rights Award») за 2019, яке відбулося під час урочистого зібрання Ордену святого апостола Андрія - Архонтів Вселенського Патріархату в Америці.

"Надалі, я твердо переконаний, що наша спільна робота з розвитку церкви, а роботи тільки додається і, на жаль, протидія, яку демонструє російський агресор, для нього це чомусь дуже важливо - боротися з нашою церквою ... Але ми точно знаємо за що ми молимося - ми молимося за Україну. Ми точно знаємо, що створення єдиної помісної автокефальної Православної церкви є державотворчим процесом", - резюмував він.

Своєю чергою предстоятель ПЦУ Епіфаній розповів, що під час вручення йому нагороди в США, саме того дня, вперше відбулося вшанування його як предстоятеля ПЦУ під час богослужіння, яке здійснював Його Святість Патріарх Варфоломій. При цьому він зазначив, що нагороду вручено не йому особисто як предстоятелю ПЦУ, а загалом українському народові і тим, хто прагнув ці три століття мати свою українську незалежну помісну православну церкву.

Він також зазначив, що під час візиту в США "ще раз переконався, що ми дійсно маємо стратегічного партнера, який підтримує волевиявлення українського народу і засвідчив, що Америка буде продовжувати підтримувати справжнє волевиявлення кожного українця, який бажає відвідувати ту церкву, яку він вважає своєю рідною".

"Я вірю, що надалі поступово, крок за кроком і інші церкви приєднаються до цього процесу, і ми з часом станемо однією з визнаних усіма православними церквами церквою. Справжньою церквою українського народу", - зазначив митрополит Київський і всієї України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram