ГоловнаПолітика

ГПУ звільнить 218 прокурорів, які відмовилися від атестації

Раніше ГПУ звільнила трьох прокурорів, які розслідували справи Майдану.

ГПУ звільнить 218 прокурорів, які відмовилися від атестації
Фото: segodnya.ua

218 прокурорів Генеральної прокуратури, які відмовилися від переведення в Офіс генерального прокурора, а також які подали заяви, що не відповідають встановленій формі, будуть звільнені.

Про це інформує пресслужба ГПУ.

"218 прокурорів ГПУ не подали заяви про намір пройти атестацію і працювати в нових органах прокуратури. Таким чином вони самостійно відмовилися від атестації для переведення в Офіс Генерального прокурора", - йдеться в повідомленні.

У ГПУ пояснили, що такі прокурори підлягають звільненню відповідно з законодавством. У відомстві посилаються на закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів щодо реформи органів прокуратури", що набрав чинності 25 вересня.

Відповідно до закону, в новий орган прокуратури можна потрапити тільки в разі успішного проходження атестації. Атестація прокурорів полягає в перевірці професійних компетенцій і відповідності вимогам професійної етики і доброчесності.

У ГПУ зазначили, що у той же час 11 277 прокурорів (з них 1082 - в ГПУ), тобто понад 96%, "подали такі заяви за встановленим зразком".

Нагадаємо, 23 вересня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №1032 про реформу органів прокуратури, який передбачає створення Офісу генпрокурора замість Генеральної прокуратури України.

Також до 1 вересня 2021 року пропонується призупинити повноваження Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Крім того, співробітникам Управління спеціальних розслідувань ГПУ, які займаються розслідуванням справ щодо Майдану, запропонували перейти на роботу в Державне бюро розслідувань. Це пов'язано з тим, що з 20 листопада Генпрокуратура остаточно втрачає функцію слідства.

Як повідомлялося, ГПУ звільнила трьох прокурорів, які розслідували справи Майдану. Вони були не згодні з механізмом переатестації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram