ГоловнаПолітика

"Нормандська четвірка" почала погодження нової дати саміту (оновлення)

Зеленський упевнений, що зустріч відбудеться в листопаді.

"Нормандська четвірка" почала погодження нової дати саміту (оновлення)
Фото: стоп-кадр трансляции

Президент Володимир Зеленський під час розмови з канцлером Німеччини Анґелою Меркель назвав їй прийнятні дати саміту "нормандської четвірки". Після цього Німеччина та Франція мають погодити одну з них з російською стороною.

Про це Зеленський розповів на пресконференції у четвер.

"Вчора я говорив з канцлером Анґелою Меркель, ми порушували це питання. Вони будуть обговорювати це з французькою стороною і потім будуть пропонувати дату російській стороні", - сказав глава держави.

Зеленський пояснив, що дуже хоче зустрітися з російським президентом, тому що, на його думку, це єдина можливість завершити бойові дії. Особиста зустріч з Путіним наразі неможлива, визнав Президент України, тому він розраховує на переговори у "нормандському форматі".

"Нам потрібно дивитися один одному в очі, зрозуміти, хто що хоче, і зрозуміти три-п'ять реальних кроків, коли і як можна завершити війну. Тому що ми дуже хочемо. А якщо ви теж хочете, давайте зустрічатися. Зустрічатися можна у двох форматах: "нормандському" і у форматі прямої зустрічі з президентом Росії. Про пряму зустріч ніхто не говорить, тому що усі проти. Ця зустріч повинна бути, якщо ми хочемо завершити війну. [Але] поки ми говоримо тільки про "нормандський формат", - сказав він.

Зеленський сказав, що до саміту його підштовхують постійні втрати на фронті.

"Два дні - одна людина. Мені кажуть: так куди ти рвешся з "нормандським форматом"? А у мене така табличка - з прізвищами. Два дні - одна людина. Так потрібно поспішати чи ні?" - сказав Зеленський.

Оновлення. Дата проведення зустрічі лідерів "нормандського формату" буде відома наступного тижня, і вона відбудеться в листопаді.

Про це Зеленський сказав під час пресмарафону, який триває, передає Інтерфакс-Україна.

"Я думаю, що ми отримаємо дату наступного тижня. І я думаю, що дата (проведення саміту, - ред.) буде цього року, думаю, що в листопаді", - сказав президент.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський і лідери Франції і Німеччини готові були провести саміт "нормандської четвірки" 17 вересня, але Росія через "технічні причини" не змогла взяти участь у цій зустрічі.

Востаннє лідери "четвірки" зустрічалися ще восени 2016 року у Берліні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram