ГоловнаПолітика

Волкер не вірить, що Україну підштовхуватимуть до виборів на Донбасі, доки він окупований

Щоб формула Штайнмаєра запрацювала, потрібно, щоб Росія вивела війська.

Волкер не вірить, що Україну підштовхуватимуть до виборів на Донбасі, доки він окупований
Курт Волкер
Фото: inforesist

Спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер не вірить, що західні партнери підштовхуватимуть до виборів на Донбасі, доки він окупований.

Про це він сказав у інтерв'ю "1+1", коментуючи перспективу реалізації так званої "формули Штайнмаєра".

"Я не бачу сценарію, що Україну будуть підштовхувати до проведення виборів, коли території залишаються окупованими", - сказав Волкер.

Він нагадав, що за "формулою Штайнмаєра" спеціальний статус для окупованих територій стане постійним лише після того, як там відбудуться вільні й чесні вибори.

"Для того, щоб мати вибори вільними й чесними, потрібне вільне, спокійне, безпечне середовище. Тому, безпека насамперед. І поки що ми не бачимо, щоб Росія на це погодилася або щось для цього зробила. Гадаю, кожен готовий сказати: "Ок, пора, щоб формула запрацювала", але щоб прийти до цього, потрібно, щоб Росія вивела війська. Мають бути розформовані нелегальні збройні формування, які підтримує Росія. Мають бути розташовані миротворці для створення стабільності або відновлена стабільність іншим чином, щоб  упровадити мінські домовленості. "Формула Штайнмаєра" починається з виборів, але спочатку ми повинні прийти до цієї точки, щоб мати вільні вибори", - сказав Волкер.

Спецпредставник США наголосив, що за Мінськими угодами "безпека, очевидно, має бути передусім".

"Ви не можете проводити виборчу кампанію, кандидати конкурентних політичних сил не можуть проводити мітинги, публічні заходи, оскільки для цього немає необхідних умов. Має бути встановлена безпека насамперед. Потім мають бути вибори і деякі інші політичні кроки, як того вимагають Мінські угоди. Повернення територій під український контроль станеться потім, коли певні політичні кроки будуть зроблені", - сказав Волкер.

Нагадаємо, 13 вересня міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна хоче провести наступні місцеві вибори не тільки на контрольованій території, а й на окупованому Донбасі.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram