ГоловнаПолітика

У Страсбурзі почалися слухання у справі "Україна проти Росії"

Обговорення по суті буде проходити в закритому режимі.

У Страсбурзі почалися слухання у справі "Україна проти Росії"
Фото: EPA/UPG

Європейський суд з прав людини почав слухання у міждержавній справі "Україна проти Росії" за звинуваченням російської сторони в порушенні Європейської конвенції прав людини в окупованому Криму. Про це повідомляє пресслужба суду.

Українську сторону на слуханнях представляє заступник міністра юстиції України - уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина.

Україна подала цей позов у ЄСПЛ проти РФ 13 березня 2014 року.

Уряд України заявляє, що Російська Федерація здійснює контроль над Автономною Республікою Крим, невід'ємною частиною України, з 27 лютого 2014 року. Контроль з боку Росії призвів до численних порушень Конвенції.

Серед конкретних порушень Україна вказує на вбивства українських військовослужбовців, правоохоронців і цивільних осіб, на випадки застосування тортур, жорстокого поводження, протиправного затримання з боку РФ українських громадян.

Запис слухання буде доступний на інтернет-сайті суду, а обговорення будуть проводитися в закритому режимі.

До складу Великої палати включені судді з Греції, Німеччини, Ісландії, Мальти, Данії, Хорватії, України, Чехії, Польщі, Ірландії, Монако, Андорри, Великобританії, Азербайджану, Північної Македонії, Сан-Марино, Росії, Молдови, Румунії, Боснії і Герцоговини.

Росію на засіданні представляють Михайло Гальперін, низка дипломатів і адвокатів.

Усього ЄСПЛ розглядає п'ять міждержавних справ України проти Росії після початку російської збройної агресії. Крім цього, зареєстровано близько 4 тис. персональних справ, пов'язаних з подіями в Криму і на сході України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram