ГоловнаПолітика

Княжицький: "Слуги народу" хочуть позбавити український кінематограф дотацій з бюджету

Комітет Ради підтримав це рішення.

Княжицький: "Слуги народу" хочуть позбавити український кінематограф дотацій з бюджету
Микола Княжицький
Фото: Сергей Нужненко

Представники монобільшості планують позбавити українського кіновиробника можливості отримувати відшкодування кваліфікаційних витрат, тобто компенсацій з державного бюджету, і надати таку можливість іноземним виробникам.

Про це заявив народний депутат фракції "Європейська Солідарність" Микола Княжицький.

"Сьогодні на засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики «Слуги народу» проголосували за виключення з переліку суб'єктів, які отримують державну підтримку у вигляді повернення кваліфікованих витрат українському. Держава, на їхню думку, повинна підтримувати іноземних продюсерів, а не українських. Очевидно, це суперечить Конституції, логіці, міжнародній практиці і громадянським почуттям. Вдячний тим, хто не голосував за таке антиукраїнське рішення, і тим членам правлячої партії, хто голосував за цей абсурд, але в виступах висловлювали сумніви в його обґрунтованості", - підкреслив нардеп.

За словами Княжицького, цей законопроєкт суперечить нормі Конституції щодо рівних прав та протидії дискримінації за будь-якою ознакою. А також закону "Про державну підтримку кінематографії в Україні" за підтримки національного виробника кінопродукції.

"Він створює передумови уповільнення тенденції розвитку українських фільмів. Згодом це може призвести до повної втрати конкурентоспроможності, адже іноземні компанії будуть отримувати компенсації з українського бюджету", - зазначив він.

Депутат закликав більшість не робити кроки, які негативно впливають на державність і розвиток української національної ідентичності.

Він також повідомив, що представники "Європейської Солідарності" подали альтернативний законопроєкт з метою захисту українського кінематографа. Але правляча партія більшістю в комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики, прийняла рішення про необхідність підтримати проєкт закону, що захищає іноземні компанії замість українських.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram