ГоловнаПолітика

США збираються заблокувати продаж "Мотор Січі" Китаю, - WSJ

У зв'язку з цим наступного тижня Джон Болтон може відвідати Київ.

США збираються заблокувати продаж "Мотор Січі" Китаю, - WSJ
Фото: www.zabor.zp.ua

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон особисто намагатиметься переконати українське керівництво відмовитися від ідеї продажу компанії "Мотор-Січ" китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation.

Про це пише The Wall Street Journal, посилаючись на дані з адміністрації президента США, передає Європравда.

За інформацією видання, наступного тижня радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон відвідає Київ і планує зустріч з керівництвом "Мотор-Січ".

"Ми поговоримо з українцями про амбіції Китаю і про те, що ми бачимо в тому, що Китай має на увазі", - зазначає високопоставлений чиновник адміністрації.

"Це все є частиною стратегії національної безпеки і національно-оборонної стратегії. Це стратегічна конкуренція з Китаєм ", - додає він.

Видання зазначає, що угода з "Мотор Січ" широко сприймається американськими чиновниками як черговий крок Китаю до розширення свого військового потенціалу. Вашингтон своєю чергою намагався перешкодити цьому шляхом введення ембарго на продаж товарів військового призначення.

За даними американських чиновників і авіаційних служб приватного сектора, китайці особливо хочуть отримати можливість виробництва важких авіадвигунів.

"Ми утримуємо китайців від отримання цієї технології", - зазначає інший чиновник адміністрації президента США.

Видання також зазначає, що офіційні особи України та Китаю відмовилися коментувати цю угоду.

Нагадаємо, в 2017 році Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за статтею "Підготовка до диверсії" у зв'язку з продажем заводу "Мотор Січ" китайським інвесторам, афільованим з компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd.

Досудовим розслідуванням було встановлено, що протягом 2016 року громадянин України продав 56% акцій ПАТ "Мотор Січ" довіреним особам власника китайської Beijing Skyrizon. Ці акції були арештовані в рамках кримінального провадження.

У липні 2019 року стало відомо, що віргінська Skyrizon Aircraft Holdings Limited, пов'язана з Китаєм, збирається отримати контроль над "Мотор Січ" спільно з "Укроборонпромом".

В рамках багатоступеневої угоди Skyrizon Aircraft, яка зараз володіє 9,99% акцій "Мотор Січі", планує отримати 50% контролю над іншими офшорними акціонерами українського підприємства - Granum Corporation (9,30% акцій), Likatron Enterprises Limited (9,99% акцій), Reckoner Investment Holdings Limited (9,99% акцій).

Також наприкінці липня повідомлялося, що "Мотор Січ" два роки фінансувала бойовиків "ДНР", а журналісти Bihus.info встановили, що підприємство постачає запчастини військовим РФ через боснійського посередника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram