ГоловнаПолітика

Навколо Криму запропонували створити морський режимний район

Мета такого рішення - заборона заходу суден в усі кримські порти.

Навколо Криму запропонували створити морський режимний район
Фото: hydro.gov.ua

Фото: hydro.gov.ua

Установа "Держгідрографія", яка видає і підтримує офіційні морські навігаційні карти на води України, запропонувала створити морський режимний район навколо окупованого Росією Криму з метою заборони заходу суден в усі кримські порти.

Про це йдеться на сайті Держгідрографії.

"Оголошення режимного району дасть Україні можливість не тільки протидіяти агресору, а й як відповідальній правовій державі забезпечити виконання зобов'язань перед світовою спільнотою відразу в декількох напрямах. Ми зможемо мінімізувати ризики для мореплавців у частині навігаційно-гідрографічного забезпечення. Зняти з України відповідальність за будь-які аварійні події, які можуть статися в результаті злочинних дій РФ у внутрішніх морських водах і територіальному морі України навколо Кримського півострова. Також звести нанівець спроби росіян картографування зазначеного регіону", - заявив з цього приводу начальник Держгідрографії Олександр Щипцов.

Держгідрографія зазначає, що Росія створює і реалізує електронні навігаційні карти, які охоплюють українські води навколо Криму.

Такі дії викликали дублювання карт виробництва України з картами виробництва РФ і створили загрозу для навігації, оскільки таке дублювання під час використання карт у судновому обладнанні може призвести до непередбачуваної поведінки суден і їх зіткнення. Зараз існує 32 випадки такого дублювання.

Створення режимного району, а також вилучення з обігу електронної картографічної продукції Росії на води України покликане повністю припинити захід у кримські порти іноземних і частково російських суден.

Нагадаємо, морські порти, розташовані на території Криму (Євпаторія, Керч, Севастополь, Феодосія, Ялта), закриті розпорядженням української влади в 2014 році.

Росія продовжує їх використовувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram