ГоловнаПолітика

ЦВК зняла з виборів кандидата від партії Медведчука з п'ятьма паспортами і без громадянства України (оновлено)

№44 партії "Опозиційний блок - За життя" виявився громадянином Молдови, розшукуваним за втечу з місць позбавлення волі.

ЦВК зняла з виборів кандидата від партії Медведчука з п'ятьма паспортами і без громадянства України (оновлено)
Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і т.в.о. голови Служби безпеки Іван Баканов звернулися до голови Центральної виборчої комісії Тетяни Сліпачук щодо кандидата в народні депутати за списком партії "Опозиційний блок - За життя" (№44) Дмитра Торнера, який є фігурантом низки кримінальних проваджень і сфальсифікував відомості про себе.

Про це повідомляється на сайті МВС.

За матеріалами, зібраними МВС і СБУ, поліція відкрила кримінальні провадження за ч. 1 ст. 358 КК (використання підроблених документів) та ч. 1 ст. 332-2 КК (незаконне перетинання державного кордону).

"Під час досудового розслідування встановлено, що особа, яка зараз представляється Дмитром Григоровичем Торнером, 1980 року народження, з 2007 року на підставі підроблених документів отримала п'ять паспортів громадянина України на різні прізвища і з різними анкетними даними, а також чотири паспорти для виїзду за кордон, з якими здійснювала незаконний перетин держкордону", - повідомили правоохоронці.

Відзначається, що Дмитро Торнер, фактично є громадянином Молдови Некрасовим Дмитром Григоровичем, 1980 року народження, який перебував у розшуку правоохоронних органів цієї країни за вчинення злочину, передбаченого ст. 317 (втеча з місць позбавлення волі) КК Республіки Молдова.

Українські правоохоронці визнали всі вилучені паспорти недійсними і такими, що підлягають знищенню.

"Глави МВС та СБУ закликають ЦВК на підставі наданої інформації терміново прийняти відповідне рішення, передбачене чинним законодавством України", - підкреслюється в повідомленні.

Оновлення. На засіданні 19 липня Центрвиборчком скасував реєстрацію кандидата в народні депутати від політичної партії "Опозиційний блок - За життя" за номером 44 Дмитра Торнера.

Пресслужба ЦВК повідомляє, що компетентні органи проінорформували Комісію про можливе незаконне оформлення кандидатом в народні депутати України Торнер низки паспортних документів, що може свідчити про його незаконне перебування в громадянстві України.

На листи ЦВК від 17 липня 2019 року і від 18 липня 2019 року щодо підстав документування паспортами громадянина України та наявності підстав набуття громадянства України Торнером (Мальченка, Грозним) Димитрієм (Дмитром) Григоровичем надійшла відповідь Державної міграційної служби України, в якій було зазначено, що за результатами службових перевірок зазначені документи визнані такими, які оформлені з порушенням вимог законодавства, є недійсними і підлягають вилученню та знищенню.

Із заявою про отримання громадянства України в установленому порядку Торнер (Мальченко, Грозний) Дмитро Григорович в Державну міграційну службу України не звертався.

Також Державна міграційна служба України відзначила, що за наявним обліком територіальних органів ДМС України Торнер з питань набуття громадянства України в установленому порядку не звертався, підстав вважати його громадянином України немає.

Зазначене свідчить, що Торнер не є громадянином України, а отже, він не дотримався вимог, встановлених частиною другою статті 76 Конституції України, частиною першою статті 9 виборчого закону. З огляду на викладене, комісія скасувала реєстрацію кандидата в народні депутати України Торнера.

Нагадаємо, раніше Шостий апеляційний адмінсуд допустив біглого нардепа Олександра Онищенка на вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram