ГоловнаПолітика

Зеленський про переговори з Путіним: чого боятися, якщо правда на твоєму боці?

Президент впевнений у швидкій зустрічі лідерів країн "нормандської четвірки".

Зеленський про переговори з Путіним: чого боятися, якщо правда на твоєму боці?
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський розповів про деталі телефонної розмови з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Глава української держави зазначив, що подзвонив президенту Росії бо "це, перш за все, питання України і її громадян", хоча західні партнери України це не підтримують.

Про це він заявив в інтерв'ю "Відверто з президентом", опублікованому в фейсбуці.

"Я думаю, якщо ти хочеш зупинити війну - ти її обов'язково зупиниш. Я впевнений, що попередня влада не хотіла цього робити. Я не знаю, чому вони цього не хотіли ... При цьому спілкувалися вони з президентом РФ, я це знаю, дуже багато разів", - сказав Зеленський.

Він також підкреслив, що "нормандський формат" переговорів не працював два роки.

"Є "нормандський формат", який не працював два роки. Ось що ми вже зробили. 12 липня була перша зустріч наших представників, домовилися, що буде ще одна зустріч - вже більш істотною, і через одну зустріч постараються зустрітися чотири лідери ... Я думаю, що цим ми наблизимося до дипломатичного вирішення цього питання", - сказав президент.

"Але знаєте, в чому проблема - кажуть, що якщо будуть прямі переговори з РФ, то з неї знімуть санкції ... Я, чесно кажучи, цього не розумію. Я впевнений, що санкції вводяться не через мої розмови з президентом РФ, а через те, що у нас забрали Крим і що підтримують тимчасово окуповані території. Всі партнери проти того, щоб я спілкувався з Путіним ... Але я подзвонив Путіну, тому що це - питання, перш за все, України", - додав Зеленський.

Він також зазначив, що не боїться переговорів з російським президентом.

"А чого лякатися, коли правда на твоєму боці?", - зазначив Зеленський.

Він також розповів, що Путін підтримує формат обміну полоненими "всіх на всіх".

"Я йому сказав, що я з радістю ... Але є одна ситуація ... Справа в тому, що список наших "всіх"... не збігається зі списками тих, хто зараз контролює наші окуповані території. Тому "всіх на всіх" ми обов'язково обміняємо, але давайте спочатку повернемо тих, хто перебуває в Росії і Криму", - підкреслив президент.

Нагадаємо, 11 липня Зеленський вперше поговорив з Путіним по телефону. Напередодні телеканал бізнес-партнера кума Путіна Віктора Медведчука NewsOne і російський пропагандистський канал "Россия24" планували провести телеміст під назвою "Треба поговорити". Зеленський назвав анонсований телеміст "дешевим піарходом", мета якого розділити українців на два табори. Він запропонував Путіну провести переговори щодо ситуації на Донбасі в Мінську в присутності лідерів США, Франції, Німеччини та Великобританії. У Кремлі заявили, що розглянуть пропозицію Зеленського про зустріч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram