ГоловнаПолітика

Bellingcat заявив про фінансування Кабміном неонацистських організацій в Україні

На 2019 рік уряд України виділив 8 млн гривень на національно-патріотичні освітні проекти.

Bellingcat заявив про фінансування Кабміном неонацистських організацій в Україні
Фото: bellingcat.com

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat заявляє про фінансування Кабінетом міністрів України ультраправих організацій через програми національно-патріотичного виховання.

Результати розслідування опубліковано на сайте Bellingcat 16 липня.

У матеріалі наголошується, що ультраправі організації здійснюють проекти, що фінансуються за рахунок державних грантів, що дозволяє цим групам рости і набирати нових членів.

Проект патріотичного виховання молоді був сформований Миколою Ляховичем, керівником департаменту національного патріотичного виховання Міністерства молоді та спорту України.

На 2019 рік уряд України виділив 8 млн гривень на "національно-патріотичні освітні проекти", призначені для української молоді, включаючи дітей.

Зазначається, що з цих грошей 845 тис. ідуть на програми, якими керує низка філій українських ультраправих груп, включаючи "Національний корпус", який замішаний у численних інцидентах проти меншин, активістів і поліції.

Bellingcat також заявляє, що в ці 845 тис. гривень входить державне фінансування "національно-патріотичних освітніх проектів" з боку організацій, які пов'язані  із C14 і звинувачуються в убивстві журналіста Олеся Бузини.

І "Національний корпус", і C14 описано в доповіді Державного департаменту США з прав людини за березень 2019 як "націоналістичні групи ненависті".

Експертно-журналістська група вважає, що рішення українського уряду фінансувати проекти, орієнтовані на молодь, з філіями визнаних ультраправих екстремістських угруповань, дає цим групам додаткове джерело легітимності й заохочує їхні зусилля щодо залученню молоді до своїх лав.

Нагадаємо, у лютому 2019 року Bellingcat заявив про співпрацю "Азова" з американськими екстремістами з метою просування власної міжнародної програми.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram