ГоловнаПолітика

КС визнав конституційним закон про декомунізацію (оновлено)

Закон визнано конституційним.

КС визнав конституційним закон про декомунізацію (оновлено)
Фото: Владислав Содель

Конституційний Суд визнав конституційним закон "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки". Про це повідомляє агентство "Українські новини" з посиланням на власне джерело в суді.

"Закон визнано конституційним", - сказано в повідомленні.

Рішення винесено Великою палатою КС у вівторок, 16 липня.

Обновлення. Велика палата КС опублікувала рішення про визнання закону конституційним.

"Конституційний Суд України зазначає, що право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань не є абсолютним, а його здійснення може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку. ... За своєю злочинною суттю комуністичний режим і нацистський режим були однаковими, а методи здійснення ними державної репресивної політики - тотожними. Названі режими категорично заперечували можливість існування української незалежної держави, переслідували її прихильників і перешкоджали українському національному відродженню", - сказано в рішенні суду.

У документі зазначається, що комуністичний режим, так само як і нацистський режим, завдав непоправної шкоди правам людини, оскільки протягом всього періоду свого існування здійснював тотальний контроль над суспільством, політично мотивовані переслідування і репресії, не дотримувався міжнародних зобов'язань, порушував прийняті ним Конституції і закони.

"Як наслідок, кілька поколінь українців жили в атмосфері всеосяжного страху через відсутність свободи, перебували в умовах довільного обмеження громадянських, політичних та інших прав і свобод. Комуністичний режим в СРСР неодноразово ініціював збройні вторгнення в незалежні держави, порушуючи міжнародні зобов'язання. Однією з головних причин найбільших людських утрат в СРСР, зокрема в Україні, у період Другої світової війни було те, що нацистський режим і комуністичний режим мали однакову антигуманну сутність", - сказано в рішенні КС.

Конституційний Суд України акцентує увагу на тому, що червону зірку, перехрещені серп і молот та інші символи комуністичного режиму кілька десятиліть широко використовували антиукраїнські сили для поширення атмосфери страху, ненависті й агресії, для заперечення права українського народу на власну незалежну державу.

Символи комуністичного режиму активно застосовувалися в 2014 році для штучної дестабілізації обстановки в Україні, для виправдання анексії Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також озброєної агресії і тимчасової окупації Російською Федерацією частини Донецької і Луганської областей, у межах яких незаконні збройні формування захопили органи державної влади України та місцевого самоврядування, створили окупаційну адміністрацію, позбавивши населення права на демократичне управління, унеможливили дію Конституції України та законодавства України в цих районах, ввели квазісудові та позасудові розправи, утримують заручників і застосовують до них тортури і нелюдське поводження.

"Засудження Законом нацистського режиму і комуністичного режиму і встановлення заборони на використання їхньої символіки обумовлено легітимною метою - не допустити повернення до тоталітарного минулого. ... З'ясувавши легітимність мети прийняття Закону і здійснивши його всебічний аналіз, Конституційний Суд України дійшов висновку, що пропаганда комуністичного режиму і нацистського режиму, публічне використання їхніх символів є спробою виправдати тоталітаризм і заперечувати конституційні принципи і демократичні цінності, захист яких є обов'язком усіх органів влади, а Закон є конституційним".

Рішення КС є остаточним і не підлягає оскарженню. 

Нагадаємо, в травні 2017 року 46 депутатів Верховної Ради попросили КС визнати неконституційним закон про декомунізацію. Ініціаторами подання стали депутати від фракції "Опозиційний блок".

Сьогодні біля будівлі суду пройшла акція проти можливого скасування декомунізації.

9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів, заборонила їх пропаганду і символіку.

Законом про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного режимів забороняється публічне використання символіки таких режимів, встановлюється обов'язок перейменування населених пунктів, об'єктів топоніміки, організацій і торгових марок. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram