ГоловнаПолітика

Янукович, його син і кілька соратників виграли суд ЄС про скасування санкцій

Санкції 2019 року залишаються чинними.

Янукович, його син і кілька соратників виграли суд ЄС про скасування санкцій
Фото: EPA/UPG

Суд Європейського Союзу скасував санкції, продовжені для колишнього президента України Віктора Януковича та його сина Олександра у 2016-2017 роках, а для кількох його соратників продовжені у 2018 році.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що відповідне рішення було ухвалено в четвер за результатами розгляду скарг колишніх високих чиновників, серед яких Віктор Янукович, його син Олександр, колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко, експрем'єр-міністр Сергій Арбузов, колишній генеральний прокурор Віктор Пшонка і його син Артем Пшонка й ексглава Адміністрації президента Андрій Клюєв.

У пресрелізі, поширеному за результатами розгляду їхніх скарг, ідеться, що вони були вперше включені 2014 року в санкційних список, що передбачав заморожування коштів, на тій підставі, що підпадали під кримінальне переслідування в Україні через розслідування злочинів, пов'язаних з розтратою українських держкоштів і їхнє незаконне виведення за межі України. 

"Рішення про заморожування коштів стосовно цих осіб неодноразово продовжувалося на один рік на тій підставі, що українська влада притягала їх до кримінальної відповідальності за незаконне привласнення державних коштів або активів. Вони подали позови до Генерального суду, оскаржуючи дії (ЄС), що продовжують заморожування їхніх коштів у 2016 та 2017 роках у тому, що стосується Віктора Януковича і одного з його синів, а у 2018 році стосовно інших осіб, на тій підставі, що, зокрема, Рада не виконала критеріїв включення до переліку. Згідно з сьогоднішнім рішенням, Генеральний суд підтримує дії українців, скасовуючи обмежувальні заходи, прийняті проти них протягом цих періодів", - наголошено в пресрелізі.

Нагадаємо, у квітні стало відомо, що ЄС за останні роки виключив зі списку санкцій дев'ятьох осіб з оточення Януковича. Раніше, в лютому, повідомляли, що Євросоюз продовжить санкції проти втікача президента і його оточення ще на рік.

У березні 2014 року ЄС запровадив санкції у вигляді заморожування активів щодо майже двох десятків колишніх вищих чиновників України, які можуть бути причетними до розкрадання державних коштів України.

Санкції щороку продовжуються, але до 2019 року список скоротився до 12 осіб. Зараз у списку санкцій залишаються Віктор Янукович, Віталій Захарченко, Віктор Пшонка, Віктор Ратушняк, Олександр Янукович, Артем Пшонка, Микола Азаров, Сергій Курченко, Дмитро Табачник, Сергій Арбузов, Олександр Клименко, Едуард Ставицький. Колишній глава Адміністрації президента Андрій Клюєв, який минулого року виграв суд проти ЄС, був виключений зі списку.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram