ГоловнаПолітика

КСУ визнав конституційним розпуск Ради (оновлено)

Вибори відбудуться 21 липня.

КСУ визнав конституційним розпуск Ради (оновлено)
Фото: Конституційний Суд України

Конституційний Суд України визнав конституційним указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради і призначення позачергових виборів парламенту.

Рішення було прийнято на закритому засіданні Великої палати КС у четвер, пише агентство "Українські новини" з посиланням на джерело в суді. Власні джерела LB.ua підтвердили цю інформацію.

Про це також повідомив депутат Верховної Ради Мустафа Найєм у телеграмі. За його даними, за таке рішення проголосували 11 суддів КСУ, проти - 5.

Оновлення. На сайті КСУ з'явилося офіційне рішення про те, що указ про розпуск Ради визнаний конституційним.

"Конституційний Суд України ухвалив рішення у справі за конституційним поданням 62 народних депутатів України щодо відповідності Конституції (конституційності) Указу президента України "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів" від 21 травня 2019 №303/2019. Цим рішенням Конституційний Суд України визнав таким, що відповідає Конституції України (є конституційним), Указ Президента України "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 21 травня Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради 8-го скликання і призначення дострокових виборів на 21 липня. Підставою для розпуску було зазначено відсутність коаліції у Верховній Раді.

Коаліція "Європейська Україна" була створена наприкінці 2014 року в складі БПП, "Народного фронту", Радикальної партії, "Самопомочі" і "Батьківщини". Останні три фракції з неї пізніше вийшли, після чого вже 2016 року в складі більшості залишилося менш ніж 226 депутатів. На думку президента, коаліція припинила існування 29 березня 2016 року.

Однак офіційно про розпад коаліції не оголошували до 17 травня 2019 року, поки з неї не вийшла фракція "Народного фронту".

24 травня депутати Верховної Ради від "Народного фронту" оскаржили указ Зеленського про розпуск парламенту.

Чергові вибори у Верховну Раду повинні відбутися 27 жовтня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram