ГоловнаПолітика

"Собор" Філарета скасував рішення про саморозпуск УПЦ КП і відмовився від томосу

Філарет заявив про свої права на всі монастирі та парафії ПЦУ в Києві.

Фото: Newsone

"Собор" УПЦ Київського патріархату, скликаний почесним патріархом Православної церкви України Філаретом, скасував рішення про розпуск Київського патріархату і відмовився від Томосу про автокефалію.

Про це йдеться в рішенні "собору", яке, як пише РБК-Україна, було прийнято без дискусій одностайно.

Першим пунктом постанови "собор" оголосив, що 15 грудня 2018 року помісного собору УПЦ КП не було, а прийняте тоді рішення про ліквідацію Київського патріархату було умовним. Далі "помісний собор" заявляє, що УПЦ КП продовжує своє існування, а Філарет залишається її довічним патріархом.

УПЦ КП вважає, що всі монастирі Києва (Михайлівський Золотоверхий, Феодосіївський, Видубицький), Миколаївський монастир у Богуславі, всі парафії ПЦУ в Києві підлягають управлінню Київського патріархату.

Також церква Філарета заявила про права на Київську православну богословську академію, всі єпархії, монастирі, духовні навчальні заклади, братства, місії, які зареєстровані державними органами як релігійні організації УПЦ КП.

"Томос про автокефалію, наданий Українській Православній Церкві 6 січня 2019 року в Константинополі (Стамбулі), не відповідає статуту автокефальних церков, який мають усі автокефальні церкви, і тому узалежнює Українську Православну Церкву від Константинопольського патріархату. Собор дякує Вселенському Константинопольському патріарху Варфоломію і всім архієреям Матері-Церкви за спроби розв'язати українську церковну проблему, але нас не влаштовує зміст Томосу про автокефалію Православної Церкви України", - йдеться в постанові.

Нагадаємо, що Православна церква України не визнає скликане Філаретом зібрання як собор і попередила, що його учасників можуть відлучити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram