ГоловнаПолітика

Зеленський заявив про підготовку до зустрічі в "нормандському форматі"

"Я розумію, що неможливо встановити мир військовим шляхом". 

Зеленський заявив про підготовку до зустрічі в "нормандському форматі"
Фото: president.gov.ua

Зовнішньополітичні радники країн-членів "нормандського формату" найближчим часом зустрінуться для підготовки зустрічі лідерів України, Німеччини, Франції та Росії.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на спільному з президентом Франції Емануелем Макроном брифінгу в Парижі, повідомляє Укрінформ.

"Ми домовилися про важливість відновлення співпраці в рамках "нормандського формату". Наші зовнішньополітичні радники зустрінуться найближчим часом і підготують наступну зустріч лідерів. Це є ключовим питанням", - сказав Зеленський.

Глава держави зазначив, що український народ довірив йому пошук складних компромісів у Мінському переговорному процесі.

"Завершення війни і повернення анексованих українських територій - це моя головна задача. Але я розумію, що неможливо встановити мир військовим шляхом - він буде мати занадто високу ціну в тисячі людських життів. Єдиний ключ до миру - це дипломатичний і санкційний тиск. Тому я прошу його зберегти", - наголосив Зеленський.

Нагадаємо, раніше про готовність Москви зустрітися "нормандському форматі" заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров.

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Данилюк  прогнозує зустріч у "нормандському форматі" в середині липня.

"Нормандская четвірка" - формат переговорів про вирішення конфлікту на Донбасі, до якого входять Україна, Німеччина, Франція і Росія. Останній саміт "нормандської четвірки" відбувся ще восени 2016 року. Колишній президент Петро Порошенко неодноразово говорив, що проблема "нормандського формату" не в його складі, а в небажанні Кремля до мирного врегулювання.

17 червня Володимир Зеленський прибув до Парижа з першим офіційним візитом на посту президента України.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram