ГоловнаПолітика

Марчук назвав причини зриву обмінів полоненими "всіх на всіх"

Російська сторона може приховувати українців зі слідами тортур і побоїв, щоб уникнути міжнародного трибуналу.

Марчук назвав причини зриву обмінів полоненими "всіх на всіх"
Евгений Марчук
Фото: ukrinform.ua

Колишній представник України в ТКГ щодо Донбасу Євген Марчук пояснив, чому не вдається провести обмін полоненими з російськими бойовиками і силовиками. Відповідну заяву Марчук опублікував на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Тепер мій коментар вже не може пошкодити переговорному процесу. Але бачу, що вже зараз вкрай необхідно дущо декому пояснити. Але не росіянам, а нашим", - написав Марчук.

За словами політика, Україна передає Росії докладний список 107 осіб, про яких точно відомо, що вони живі, а також відомо, де вони містяться. "Нам через деякий час з того боку відповідають, що "вони" встановили тільки 27 осіб. А про інших наших 80 осіб вони нічого не знають і вони їх не знайшли. Одного разу до таких незнайдених навіть потрапили двоє наших військових, яких офіційно відвідав представник ОБСЄ пан Тоні Фріш", - написав Марчук.

"На мій погляд, це може бути пов'язано тільки з одним. Більшість з цих 80 наших могли бути піддані важким тортурам, і сліди цих тортур відразу ж видно. А це Гаага. Інших причин я не бачу", - пояснив політик.

Інший прийом, який російські бойовики застосовують для зриву обміну - це включення в список осіб, звинувачених або засуджених за вчинення особливо тяжких злочинів, не пов'язаних з подіями на Донбасі. Серед таких кандидатів на звільнення Україна отримувала, зокрема, прізвища спецназів Беркута, фігурантів розслідувань терактів у Харкові і Запоріжжі.

"Це тільки дуже маленька особливість процесу обміну заручниками. А з цим процесом тісно пов'язана ще і проблема з зниклими безвісти. А це сотні людей", - написав Марчук.

"Україна "за" принцип обміну "всіх на всіх", але якщо це буде чесно і за активної участі міжнародних гуманітарних інститутів", - написав політик.

Нагадаємо, 19 травня Марчук заявив про вихід з Мінського процесу. Колишній глава СБУ, екс-міністр оборони, екс-секретар РНБО, екс-прем'єр-міністр України, генерал армії Євген Марчук став представником України в ТКГ в листопаді 2018 після того, як з цієї посади звільнився Леонід Кучма. До цього з 2014 року Марчук представляв Україну в групі з безпеки.

Раніше з посади уповноваженого Порошенка щодо мирного урегулювання на Донбасі звільнилася Ірина Геращенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram