ГоловнаПолітика

Опівночі почався "день тиші" перед виборами

Офіційні повідомлення про дії кандидатів, пов'язані з виконанням ними посадових повноважень, не вважаються передвиборною агітацією.

Опівночі почався "день тиші" перед виборами
Фото: EPA/UPG

З суботи, 20 квітня, заборонена передвиборча агітація перед другим туром виборів Президента - тобто будь-яка діяльність з метою спонукання виборців голосувати або не голосувати за Володимира Зеленського або Петра Порошенко.

Відповідна норма міститься в законі "Про вибори Президента України".

"Агітація перед повторним голосуванням починається з наступного дня після призначення повторного голосування і закінчується о 24:00 останньої п'ятниці перед днем повторного голосування. Передвиборна агітація в період виборчого процесу поза встановлені строки забороняється", - йдеться в законі.

Відповідно, з сьогоднішнього дня забороняються публічні заклики голосувати або не голосувати за кандидата і публічні оцінки діяльності кандидата.

Також заборонено проведення дебатів, дискусій та прес-конференцій про передвиборчі програми і політичну діяльність кандидатів; проведення концертів, спортивних змагань, демонстрація телепередач чи інших публічних заходів за підтримки кандидата; проведення мітингів, походів, демонстрацій, зборів громадян і зустрічей з виборцями.

Крім того, забороняється: поширення друкованих агітаційних матеріалів з передвиборчою агітацією і політичної реклами на носіях зовнішньої реклами; встановлення агітаційних наметів; оприлюднення в ЗМІ політичної реклами, виступів, інтерв'ю, інших публікацій та повідомлень.

У той же час офіційні повідомлення про дії кандидатів у Президенти, пов'язані з виконанням ними посадових повноважень, не вважаються передвиборною агітацією.

Нагадаємо, що поширення ЗМІ інформації про результати соціологічних опитувань щодо кандидатів у Президенти заборонено ще з 19 квітня, а результати екзитполів в другому турі президентських виборів 21 квітня дозволено оприлюднити тільки після закінчення голосування.

Як повідомлялося, до виборчого бюлетеня на другий тур виборів Президента 21 квітня включені керівник студії "Квартал 95" Володимир Зеленський і діючий Президент Петро Порошенко. За підсумками голосування переможе той з них, хто отримає більше голосів виборців.

Як повідомлялося, телеканал "1+1" знову покаже програми з кандидатом в президенти Володимиром Зеленським в "день тиші" 20 квітня. Як і перед першим туром виборів президента, буде показано випуск "Вечірнього кварталу" в "форматі інтелектуального гумору".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram