ГоловнаПолітика

Європарламент прийняв нову газову директиву ЄС

Документ назвали кінцем доби монополії на європейському газовому ринку.

Європарламент прийняв нову газову директиву ЄС
Фото: EPA/UPG

Європарламент ухвалив у четвер оновлену директиву (закон Євросоюзу), що поширює правила газового ринку ЄС на трубопроводи, прокладені з країн, які не входять у союз, в тому числі Nord Stream 2 ("Північний потік 2"), який повинен простягнутися з Росії в Німеччину, передає "Інтерфакс-Україна".

"Це кінець доби монополії на європейському газовому ринку - монополії, яка або загрожує підвищеними цінами, або просто перекриттям крана", - підкреслив доповідач із цього питання, голова комітету ЄП з питань промисловості, досліджень та енергетики Єжи Бузек під час проведених дебатів на пленарній сесії в Брюсселі.

Частини трубопроводів, що йдуть із третіх країн, прокладено по території ЄС, включно з територіальними водами, повинні будуть відповідати вимогам, які застосовують до внутрішніх трубопроводів ЄС.

Серед головних вимог - поділ компаній-постачальників газу і підприємств, що транспортують його, доступ до труби інших операторів, прозоре регулювання тарифів за прокачування. Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку 2" повинна бути незалежною від "Газпрому", а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії.

"Занадто часто постачання газу використовувалися як політична зброя, - заявив Є. Бузек. - Ми не можемо "роззброїти" нечисті задуми інших, але можемо озброїтися повною юридичною ясністю і послідовністю чинного законодавства. Саме про це наш Енергетичний союз і ця оновлена директива".

У ЄС природний газ переважно використовують для опалення будинків і вироблення електроенергії. Ним забезпечується четверта частина загального енергоспоживання. Від імпорту газу залежать багато країн ЄС. Понад 70% його імпортується, і очікується подальше зростання імпорту, зазначено в довідці Європарламенту.

За даними за третій квартал 2018 року, головним постачальником газу в ЄС була Росія (47%), за нею йшли Норвегія (34%), Алжир і Лівія (разом 8,6%). Основний маршрут постачання російського газу лежав через Україну (майже половина всього обсягу), потім йшли трубопровід з Ямалу через Білорусь (близько 20%) і Nord Stream 1 ("Північний потік", 30%). 89% газу імпортують у ЄС по трубах, решту - на судах у вигляді ЗПГ.

Після голосування в Європарламенті директива буде схвалена Радою ЄС і набуде чинності через 20 днів після публікації в "Офіційному журналі" Євросоюзу.

Нагадаємо, 18 березня 2019 року профільний комітет Європейського парламенту з питань промисловості, досліджень та енергетики схвалив поправки до газової директиви ЄС. У євродепутатів це рішення не викликало жодної дискусії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram