ГоловнаПолітика

Поліція перевіряє законність агітації Ігоря Шевченка

Білборди, присвячені пошуку дружини, викликали запитання у ЦВК.

Міністерство внутрішніх справ проводить перевірку законності агітації кандидата в президенти Ігоря Шевченка на підставі звернення члена Центральної виборчої комісії Ірини Єфремової. Про це LB.ua стало відомо з власних джерел, а копія листа Єфремової є в розпорядженні редакції.

У зверненні члена ЦВК йдеться про те, що зареєстрований 4 січня кандидатом у президенти як самовисуванець Ігор Шевченко порушив ст. 37 Закону України про "Вибори президента України". Відповідно до закону, кандидат має право починати агітацію на другий день після реєстрації за умови створення виборчого фонду та відкриття відповідного рахунку, про що зобов'язаний повідомити НАЗК і ЦВК.

Як стало відомо LB.ua, 5 січня Ігор Шевченко уклав контракт з компанією "КІТ медіа" на виготовлення та розміщення 111 агітаційних білбордів в 19 містах України, за що зобов'язався сплатити 300 тисяч гривень. Найімовірніше, мова йде про ті самі білборди, присвячені пошуку коханої.

Макет білборда Ігоря Шевченка
Макет білборда Ігоря Шевченка

У зверненні Єфремової до Нацполіції йдеться про те, що агітаційні матеріали на підтримку Шевченка з'явилися вже 9 січня, що фактично підтвердив і сам кандидат, який виклав у фейсбуці фото на тлі свого білборда про пошук дружини.

Фото: з фейсбуку Ігоря Шевченка

Матеріали, які опинилися в розпорядженні ЦВК, за словами Єфремової, містили напис: "Виготовлені за рахунок коштів виборчого фонду кандидата на пост кандидата в президенти України Шевченка Ігоря Анатолійовича". Тоді як виборчий фонд, з якого він, згідно із законом, повинен був оплатити виготовлення та розміщення матеріалів, був активований на 10 днів пізніше, 18 січня, - акцентує член ЦВК - що є порушенням.

У зв'язку з цим Ірина Єфремова звернулася в Національну поліцію України з проханням перевірити законність діяльності Ігоря Шевченка в статусі кандидата в президенти. Як стало відомо LB.ua, поліція перевірку ініціювала, і зараз профільні органи влади вирішують, які заходи можна вжити у цьому випадку.

Нагадаємо, раніше міністр МВС Арсен Аваков заявляв, що станом на 22 січня тільки троє з 12 зареєстрованих на той момент кандидатів відкрили рахунки виборчих фондів, тоді як політична реклама заполонила вулиці.

Зазначимо, що кандидат у президенти Ігор Шевченко встиг відзначитися на економічному форумі в Давосі, де замість однієї безкоштовної шапки взяв собі п'ять, про що похвалився у фейсбуці. Шапки Шевченка стали інтернет-мемом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram