ГоловнаПолітика

Росія попросила ГПУ про допомогу в кримінальному розслідуванні проти Авакова (документи)

Запит про правову допомогу було скеровано у вересні.

Росія попросила ГПУ про допомогу в кримінальному розслідуванні проти Авакова (документи)
Фото: 112.ua

Генеральна прокуратура Росії у вересні 2018 року скерувала у ГПУ запит слідчого комітету про правову допомогу для притягнення до кримінальної відповідальності міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

Про це LB.ua повідомило джерело в прокуратурі.

У квітні 2018 року Головне слідче управління Слідчого комітету Росії порушило кримінальну справу щодо Авакова. Вона стосується рішення МВС не пускати громадян Росії на виборчі дільниці на материковій частині України на виборах президента Росії 18 березня 2018 року. Ці дії кваліфікували за п. "в" ч. 2 ст. 141 КК РФ - перешкоджання здійсненню виборчих прав чи роботі виборчих комісій.

У запиті про правову допомогу Україну просять повідомити про розслідування "фактів перешкоджання участі російських громадян" в Києві, Львові, Одесі і Харкові та надати копії матеріалів. Також росіяни попросили надати інформацію та документи Авакова, такі як дані про громадянство та видачу паспорта України, дані про склад сім'ї, про освіту, про місце роботи, трудову книжку, службову характеристику тощо.

Росія запросила інформацію, чи має Аваков імунітет від іноземної кримінальної юрисдикції, і попросила списки співробітників поліції, які забезпечували охорону російських дипустанов під час виборів президента Росії.

Нагадаємо, напередодні виборів президента РФ глава МЗС Арсен Аваков заявив, що громадяни РФ, за винятком дипломатів, не будуть допускатися на територію російських дипустанов в Україні для участі у виборах президента РФ. У МВС послалися на заяву МЗС від 21 лютого, в якій йдеться, що голосування на виборах президента РФ у приміщеннях дипломатичних і консульських представництв РФ на території України буде можливе лише за умови, якщо вибори не будуть проводиться в окупованих Криму і Севастополі.

Росія вимогу не проводити вибори в Криму не виконала.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram