ГоловнаПолітика

Філарет розповів, як Порошенко переконував Варфоломія надати томос

"Він використовував всі сили, всю свою мудрість для того, щоб переконати Вселенського патріарха".

Філарет розповів, як Порошенко переконував Варфоломія надати томос
Фото: loda.gov.ua

Київський патріарх Філарет (Денисенко) заявив, що президент Петр Порошенко відіграв важливу роль у тому, щоб українська церква отримала автокефалію.

Про це він сказав на Форумі громадських організацій Львівської області "Повернення до віри батьків", повідомила прес-служба Львівської ОДА.

"Наш противник добре знає, що якщо не буде міцного духовного фундаменту, якщо ми будемо будувати державу на піску, то будинок цей довго не простоїть. А треба побудувати на міцному фундаменті. І тому на самому початку Москва, коли не могла мене зламати, розділила українську церкву, яка була тоді єдиною, на три частини. І ми розуміли, що поки ми не об'єднаємося, буде йти боротьба, і тому неодноразово зверталися до Вселенського патріарха з проханням надати статут української церкви автокефальної, але незважаючи на те, що і всі президенти це підтримували, нічого не могли зробити", - сказав Філарет.

"Коли змінилися умови і став президентом Порошенко, то він використовував всі сили, всю свою мудрість для того, щоб переконати Вселенського патріарха надати томос про автокефалію української церкви. Багато разів зустрічався, переконував і зрештою - Вселенський патріарх погодився", - додав він.

Філарет заявив, що об'єднання українських церков в єдину помісну церкву є подією епохального значення.

"Без єдиної православної церкви, визнаної всім православним світом, українська держава довго проіснувати не змогла б, тому що кожна держава повинна мати міцну духовну основу. І цією основою є православна церква як найбільша в Україні, Греко-католицька церква та інші християнські церкви", - вважає Філарет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram