ГоловнаПолітика

Дев'ятий український моряк у російському СІЗО заявив, що є військовополоненим

Сергій Цибізов відмовився давати свідчення.

Дев'ятий український моряк у російському СІЗО заявив, що є військовополоненим
Фото: скриншот из видео

Матрос малого броньованого артилерійського катера "Нікополь" Сергій Цибізов заявив під протокол, що вважає себе військовополоненим. Від надання інших свідчень він відмовився.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов.

"Військовополоненого українського моряка Сергія Цибізова відвідав адвокат нашої команди захисту військовополонених українських моряків Сергій Новіков. Сергій Цибізов заявив слідчому, що вважає себе військовополоненим. Він став дев'ятим моряком, хто заявив про себе як про військовополоненого під протокол", - написав Полозов в фейсбуці.

Він зазначив, що настрій українського моряка бадьорий. Тиск на нього не чинився. Містять його в двомісній камері з людиною на ім'я Дмитро, з яким "вони практично не спілкуються".

Також Цибізов повідомив, що отримав передачу з продуктами і теплим чорним спортивним костюмом.

Однак у моряка є проблеми зі здоров'ям - періодично болить серце. Він звернувся до лікаря СІЗО "Лефортово". Сподівається, що в найближчі дні його оглянуть.

Раніше Полозов заявив, що все сказане полоненими моряками до надання їм захисту не має юридичного сенсу.

Нагадаємо, 25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила біля Керченської протоки три українських судна (буксир "Яни Капу" і два катери "Бердянськ" і "Нікополь") з екіпажами (24 людини). Троє моряків отримали поранення, їх доставили в лікарню окупованої Керчі. 27-28 листопада суд Сімферополя заарештував всіх полонених до 25 січня 2019 року.

Україна проінформувала про агресію РФ в Керченській протоці трибунал ООН з морського права. Також Україна готує позов до міжнародного суду ООН.

27 листопада пропагандистський телеканал TVC.RU опублікував відео допиту затриманих українців російськими силовиками. На відео, зокрема, командир однієї з військових частин ВМС Володимир Лісовий говорить про те, що "свідомо ігнорував" запити з боку РФ і усвідомлював, що "дії українських судів надають провокацію". На відео видно, що Лісовий читає заздалегідь підготовлений текст.

15 грудня на допиті в ФСБ РФ капітан бронекатера "Нікополь" Богдан Небилиця заявив, що вважає себе військовополоненим.

Раніше командир малого броньованого артилерійського катера "Бердянськ" Роман Мокряк заявив, що не має наміру давати ніяких показань до звільнення його екіпажу. Командир буксира "Яни Капу" Олег Мельничук також відмовився давати свідчення в російському суді.

Серед тих, хто раніше відмовилися свідчити - командир трьох затриманих українських кораблів Денис Гриценко і офіцер Служби безпеки України Василь Сорока.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram