ГоловнаПолітика

Печерський суд пояснив зняття арешту з рахунків 26 фірм, близьких до оточення Януковича (оновлено)

Може йтися про доступ до 250 мільйонів доларів.

Печерський суд пояснив зняття арешту з рахунків 26 фірм, близьких до оточення Януковича (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Печерський районний суд Києва за останній місяць зняв арешт щонайменше з 26 рахунків фірм, причетних до оточення екс-президента Віктора Януковича. Відповідні рішення опубліковані в Єдиному реєстрі, пише "Економічна правда".

Рахунки були арештовані у справі, яку веде Генпрокуратура. Слідство вважає, що в реєстраційні документи низки компаній внесли неправдиві відомості. Також імовірні злочинці сприяли відмиванню "брудних" грошей - їхні дії передували легалізації коштів, отриманих незаконним шляхом.

У цій справі кільком підприємствам за листопад-грудень вдалося зняти арешти з своїх рахунків і сум ПДВ у системі електронного адміністрування. Це "Аскор-Інвест", "Гендальф", "Фігаро Еволюшн", "Екотрейд 2016", "Фартісіма", "Фаршмаг", "Ін-Том".

Більшість із них фігурують також в інших провадженнях, зокрема про розкрадання коштів "Укрзалізниці". Слідство у цій справі заявляло, що причетні фірми нібито належать синові екс-президента Олександру Януковичу.

Судді вирішили, що слідство не довело причетність компаній до злочинів і незаконність їхніх грошей.

Які суми зберігалися на арештованих рахунках, невідомо. Однак наприкінці листопада джерела видання в Генпрокуратурі повідомляли, що оточення Януковича хотіло зняти арешт з 250 мільйонів доларів. В одній із справ арешт тоді залишився дійсним, однак, судячи з судових рішень, ці кошти фігурують також серед десятків рахунків, розморожених у листопаді.

Оновлення. Печерський райсуд Києва підтвердив зняття арешту з рахунків зазначених компаній. За заявою суду, це сталося через те, що "представники органу розслідування" (прокуратури, - ред.) не з'явилися на засідання суду.

"Сьогодні в мережі інтернет була поширена інформація про скасування рішеннями Печерського райсуду арешту рахунків фірм, "близьких до Януковича". Повідомляємо, що у жодних документах щодо зазначених осіб, наданих суду органом досудового розслідування, назване прізвище не вказувалося", - цитує заяву суду "Інтерфакс-Україна".

"Правоохоронні органи не зверталися в суд для повторного арешту коштів, як це відбувається практично в щоденній практиці органів слідства у таких випадках, додавши нові переконливі докази суду", - зазначив Печерський райсуд.

Згідно з базою судових рішень, слідство стверджувало, що низка фірм із зазначеного переліку переводили у готівку кошти шляхом укладення з банком "Юнісон" фіктивних договорів інкасації та подальшого перерахування посадовими особами банку безготівкових коштів до каси цих компаній в обхід системи банківських касових операцій та обов'язкового оподаткування. Слідство додавало, що зазначена інформація підтверджується матеріалами Нацбанку України. Загальна сума фінансових операцій за однією з відкритих кримінальних справ становила 9,7 млрд грн.

Нагадаємо, 5 грудня колегія суддів Оболонського райсуду Києва пішла в нарадчу кімнату, щоб винести вирок Януковичу за звинуваченнями в державній зраді, сприянні представникам влади Росії, умисних діях, вчинених з метою зміни державного кордону України, встановленого Конституцією і веденні агресивної війни. За цими статтями Януковичу загрожує до 15 років ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram