ГоловнаПолітика

Парубій запропонував Раді збільшити ЦВК до 17 осіб

Законопроект зареєстровано 17 вересня.

Парубій запропонував Раді збільшити ЦВК до 17 осіб
Фото: 112

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій пропонує парламенту збільшити склад Центральної виборчої комісії з 15 до 17 членів.

Про це йдеться в законопроекті №9090, зареєстрованому в Раді 17 вересня.

Відповідні зміни запропоновано внести до статті 6 Закону "Про Центральну виборчу комісію".

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект має на меті забезпечити таке представництво політичних сил у складі Центрвиборчкому, яке відповідатиме рекомендації, висловленій у резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) щодо необхідності пропорційного представництва політичних фракцій у парламенті.

У понеділок на погоджувальній раді Андрій Парубій заявив, що Рада цього тижня візьметься за оновлення ЦВК і зміни до Конституції.

Нагадаємо, раніше Парубій запропонував поміняти весь склад Центрвиборчкому, а не тільки 13 членів. У нинішньому складі ЦВК залишилося тільки два члени з 15, чий термін повноважень не минув. Це Олег Діденко і Катерина Махніцька.

Кандидатури на посади нових членів Центрвиборчкому були подані президентом 5 лютого 2018 року, але депутати досі не змогли їх призначити. Президент вніс на 13 вакантних місць 14 кандидатів. При цьому фракція "Опозиційного блоку" не представлена жодним кандидатом.

5 липня під час рейтингового голосування питання про звільнення і призначення членів ЦВК підтримали тільки 189 нардепів. Відмова Ради голосувати за зміну членів ЦВК пов'язана з побоюваннями, що більшість нового складу буде підконтрольною президентові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram