ГоловнаПолітика

Філарет: УПЦ отримає автокефалію з імовірністю 99%

"Томос вже є, написаний богословами і обґрунтований".

Філарет: УПЦ отримає автокефалію з імовірністю 99%
Фото: Макс Требухов

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет вважає, що Українська церква отримає автокефалію від Вселенського патріархату з імовірністю 99%.

"Ми сподіваємося на те, що Українська церква отримає томос. Така ймовірність - 99 відсотків. Велику роль тут відіграє президент Петро Порошенко, він зумів переконати вселенського патріарха в необхідності такого рішення. Для надання томосу необхідне рішення синоду. Засідання синоду призначено на першу половину липня в Стамбулі, в Константинопольській церкві", - розповів Філарет в інтерв'ю "Голосу України".

Предстоятель УПЦ КП заявив, що Росія намагається зробити все, щоб синод не затвердив томос.

"Але він вже є, написаний богословами і обґрунтований. В основу покладено факт незаконного, неканонічного приєднання Київської митрополії до Московського патріархату 1686 року. Через це вселенський патріарх досі вважає Київську митрополію своєю канонічною територією. Це по-перше. По-друге, на тій самій підставі Константинопольський патріарх у 1924 році надав автокефалію Польській церкві, яка була частиною Київської митрополії. На той час Польща стала незалежною державою... Як у 1924 році до вселенського патріарха звертався Пілсудський, єпископат Польської церкви, так до вселенського патріарха з проханням про надання автокефалії звернулися президент Петро Порошенко, Верховна Рада, єпископати Київського патріархату і УАПЦ. Усе це в томосі зазначено", - сказав Філарет.

Він підтвердив, що надання томосу буде фактично означати об'єднання УПЦ КП і УАПЦ, тоді як Московському патріархату доведеться вирішувати, приєднуватися до Української церкви чи залишатися з Москвою.

"Але ті, хто не приєднатися, не матимуть права називатися Українською православною церквою, а будуть тільки митрополією або екзархатом Російської православної церкви в Україні. Якщо вони хочуть молитися з Московським патріархатом - нехай моляться", - сказав Філарет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram