ГоловнаПолітика

Хроніки незалежності. Чи була Тузла репетицією анексії Криму?

LB.ua згадує ключові моменти битви за Тузлу.

Хроніки незалежності. Чи була Тузла репетицією анексії Криму?

До 2003 року про існування острова Тузла не знали навіть багато українців. У 2003 році про Тузлу дізнався весь світ. Тоді, у 2003-му році, Тузла стала першим тривожним дзвінком майбутньої агресії Росії проти України.

Незважаючи на те, що у 2003-му рівень напруги і загрози був вкрай високим, росіян змусили відступити. Україна продемонструвала готовність дати силову відсіч у відповідь на будь-які зазіхання на її територію.

Це був перший гострий конфлікт між Україною і РФ, що ледь не переріс у бойові дії. Президент Леонід Кучма екстрено перервав свій візит до Латинської Америки, прилетів до Криму та наказав військовим відкривати вогонь на ураження, якщо Росія не зупинить будівництво дамби.

За лічені години Україна висадила на Тузлі сотні прикордонників та бійців спеціальних підрозділів, перекинула до Керченської протоки додаткові кораблі та літаки, а також розпочала бойові навчання на материку.

LB.ua наводить ключові моменти битви за Тузлу, яку Україна виграла. Через 11 років Росія окупувала Крим, але історію на цьому не завершено. У неї напевне буде продовження...

У межах проекту «УКРАЇНА. ХРОНІКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ» LB.ua нагадує про найяскравіші та найважливіші події в житті України з моменту прийняття Акта проголошення незалежності в 1991 році.

Попередні випуски проекту було присвячено першому українському космонавту Леоніду Каденюку, візиту в Україну Івана Павла II, приборканню Чорнобиля, становленню українського футболу і Великому українсько-російському договору, інтеграції України в НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram