ГоловнаПолітика

У Росії колишньому охоронцеві Яроша продовжили арешт

"Політзеку закидають участь у Революції гідності і АТО на сході України".

У Росії колишньому охоронцеві Яроша продовжили арешт
Фото: fakty.ua

У російському Брянську суд продовжив до 5 червня термін утримання під вартою українського військовослужбовця екс-охоронця нардепа Дмитра Яроша Олександра Шумкова, повідомляють Грани.

На слуханнях слідчий брянського головкому Слідчого комітету РФ Олександр Шпаков заявив, що українського солдата потрібно залишити під вартою, оскільки у справі необхідно допитати трьох свідків, які нібито можуть підтвердити його провину. Один із цих свідків перебуває в Якутії, інший - у Володимирській області.

Зазначають, що в Якутії перебуває український режисер Олег Сенцов, а у Володимирській області - ще один незаконно утримуваний у РФ українець Микола Карпюк.

Сам Шумков і його адвокат хотіли звільнення під заставу.

На суді також з'ясувалося, що 7 грудня 2017 року Шумкову було заново висунено звинувачення. Причину цього родичі політв'язня уточнити не змогли, зазначає видання.

Шумкову інкриміновано частину 2 статті 282.2 КК (участь у діяльності екстремістської організації). Як стверджується в справі, він належав до "Правого сектору" з 28 листопада 2013 року (дата створення руху) по 23 серпня 2017-го. Насправді Шумков вийшов із цієї структури 1 листопада 2014 року, коли перестав бути охоронцем її тодішнього лідера Дмитра Яроша. Верховний суд Росії заборонив діяльність руху в країні тільки 17 листопада 2014-го.

"Політзеку закидають участь у Революції гідності (у справі події Євромайдану названо "поваленням конституційного ладу України") і АТО на сході України. Також Шумкова допитували щодо придушення українськими активістами проросійського заколоту 2 травня 2014 року в Одесі, проте в справу цей епізод не ввійшов, оскільки обвинуваченого того дня в місті не було", - йдеться в повідомленні.

Шумков - уродженець Одеси. Здобув вищу юридичну освіту. З підліткового віку брав участь у націоналістичному русі. Був активістом Євромайдану. У 2014 році - один з охоронців Яроша. Через три тижні після виходу з "Правого сектору", 20 листопада, вступив за контрактом в 11-ту бригаду армійської авіації Сухопутних військ. Служив у військовій частині №4067 у селі Чорнобаївці Білозерського району Херсонської області, жив у Херсоні.

17 серпня 2017 року Шумков не повернувся зі служби додому. 26 вересня мати солдата Лариса Шумкова отримала з брянського головкому слідчого комітету РФ лист про те, що її сина затримано в Росії. При цьому датою затримання Шумкова в листі було названо 6 вересня. На той момент з дня викрадення солдата минуло три тижні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram