ГоловнаПолітика

ЄС має намір схвалити нову програму макрофінансової допомоги для України

Київ може отримати 1,8 млрд євро у 2018-2019 роках.

ЄС має намір схвалити нову програму макрофінансової допомоги для України
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Наступного тижня Європейська комісія оприлюднить комюніке щодо нової програми макрофінансової допомоги Україні на 2018-2019 роки, заявив президент Петро Порошенко.

Про це він сказав журналістам за підсумками саміту "Східного партнерства" в Брюсселі.

"Ми домовилися про те, що так званий "план Маршалла" для України, концентрація всіх ресурсів, які є у ЄС, напрацювання "дорожньої карти" буде нами опрацьовано. Вишенька на торті: домовилися, що наступного тижня Єврокомісія випустить комюніке про дуже амбітний проект макрофінансової допомоги на 18-19 роки. Три транші, аналогічний обсяг. При цьому починаємо працювати з січня 2018-го", - сказав він.

На уточнювальне запитання про те, чи йдеться про 1,8 млрд євро фіндопомоги, Порошенко відповів, що домовився з Єврокомісією поки що не розголошувати цифри, але йдеться про обсяги приблизно такі самі, як третій транш.

Третій транш макрофінансової допомоги був схвалений Єврокомісією в обсязі 600 млн євро.

Нагадаємо, Європейська комісія від імені ЄС у липні 2015 року виділила Україні кредит у розмірі 600 млн євро - перший транш у рамках нової програми макрофінансової допомоги Україні, загальний бюджет якої становить 1,8 млрд євро. У наступні місяці передбачалося виділення Європейською комісією ще 1,2 млрд євро - за умови вдалої реалізації економічних і структурних реформ, узгоджених між ЄС і Україною. 600 млн євро Україна розраховувала отримати наприкінці 2015 року, ще 600 - на початку 2016 року. Однак другий транш виділили лише у квітні 2017 року, а виділення третього очікується в грудні 2017-го, якщо Україна виконає низку зобов'язань.

Термін програми обмежено 4 січня 2018 року. Кредити надають на 15-річний термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram