ГоловнаПолітика

Зустріч Порошенка з представниками мітингу не відбулася (оновлено)

Він був готовий поспілкуватися з Найємом, Лещенком і Заліщук, але без Дерев'янка і Левченка.

Зустріч Порошенка з представниками мітингу не відбулася (оновлено)
Фото: Олександр Рудоманов

Президент Петро Порошенко відмовився зустрітися з народними депутатами Мустафою Найємом, Світланою Заліщук, Сергієм Лещенком, Юрієм Дерев'янком та Юрієм Левченком, які хотіли дізнатися у нього терміни подання до Верховної Ради законопроекту про створення Антикорупційного суду.

Депутати прийшли до АП, де поспілкувалися з першим заступником глави Адміністрації Віталієм Ковальчуком. Він розповів, що Порошенко готовий зустрітися з першими трьома (представники БПП), але без Дерев'янка ("Рух нових сил") і Левченка ("Свобода").

"Є пропозиція про зустріч з президентом народних депутатів Мустафи Найєма, Світлани Заліщук та Сергія Лещенка. Президент погодився на пропозицію зустрічі, вніс корективи у свій графік. Зараз ви говорите про те, що змінюєте свою пропозицію і хочете зустрітися в більшому складі", - сказав він.

Ковальчук додав, що президент сподівається, що акція під Верховною Радою збереже мирний характер.

Депутати сприйняли це як відмову від зустрічі.

"Президент не захотів зустрітися з представниками акції Велика політична реформа. Разом зі мною прийшли Світлана Заліщук, Сергій Лещенко, Юрій Левченко та Юрій Дерев'янко. Президент вирішив, що він хоче зустрітися тільки з частиною нашої групи (крім Левченка і Дерев'янка), що для нас неприйнятно", - повідомив він у фейсбуці.

Нардеп зазначив, що президенту відомо, з якою метою вони приходили.

"На цю мить є розуміння, як будуть виконуватися дві з трьох наших вимог - парламент проголосує за законопроекти про недоторканість і розглядатиме закони про виборчу систему. Але досі немає жодної відповіді щодо третьої вимоги закону про антикорупційний суд. Зараз це прерогатива президента - м'яч повністю на його боці", - підкреслив Найєм.

Він нагадав, що в парламенті зареєстрований відповідний законопроект з позитивним висновком Венеціанської комісії, в якому підкреслюється, що цей закон повинен внести президент.

"Між тим, глава держави намагається зняти з себе відповідальність і не публічно, через різних представників пропонує парламенту створити робочу групу, яка як підказує досвід, затягне ухвалення рішення на невизначений час. Ми прийшли повідомити президенту про готовність авторів законопроекту про антикорупційний суд відкликати свій варіант закону і отримати відповідь, коли він готовий зареєструвати свій законопроект про антикорупційний суд", - додав нардеп.

Оновлено. Керівник Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента Володимир Горковенко опублікував відео розмови з нардепами-мітингувальниками.

"Перший заступник глави Адміністрації Президента Віталій Ковальчук кілька разів повторив Сергію Лещенку, Мустафі Найєму, Світлані Заліщук, Юрію Левченку та Юрію Дерев'янку, що акції повинні бути мирними, без провокацій з обох сторін", - йдеться у коментарі до відео.

Як повідомлялося, депутати домовилися, що в четвер, 19 жовтня, розглянуть дві з трьох вимог, за якими готові законопроекти. Законопроект про створення антикорупційного суду, який би задовольняв усі сторони, ще не написаний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram