ГоловнаПолітика

Президент Чехії порадив Україні відмовитися від Криму в обмін на компенсацію

"Він сказав, що Крим анексовано незаконно, але повертати його Україні не треба".

Президент Чехії порадив Україні відмовитися від Криму в обмін на компенсацію
Фото: EPA/UPG

У вівторок, 10 жовтня, на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи виступив президент Чехії Мілош Земан. Члени української делегації повідомили, що він фактично порадив Україні відмовитися від Криму в обмін на компенсацію від Росії.

"Президент Чехії щойно на засіданні ПАРЄ в Страсбурзі образив Україну. У відповідь на моє запитання про Крим він сказав, що Крим анексовано незаконно, але повертати його Україні не треба. Нехай Україна і Росія домовляться про компенсацію, фінансову наприклад", - написав у фейсбуці депутат Олексій Гончаренко.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко назвала промову Земана "жахливою у своєму цинізмі".

Вона повідомила, що він активно "промоціював Путіна", "закликав негайно скасувати санкції, тому що вони не діють і б'ють по ЄС, а не РФ".

Геращенко вважає, що Земан виявився "антигавелом". "Це так сумно - бачити повну політичну деградацію. І так шкода було чеську делегацію, яка почувалася ніяково і незручно під цим потоком безпринципності і відсутності моралі. Але ще більше мене засмутили ті оплески деяких європейців, які лунали в залі під час промови Земана", -  заявила вона.

Нагадаємо, що Земан уже не вперше робить такі заяви. Ще рік тому він говорив, що "радянський лідер Микита Хрущов зробив непростиму дурість", передавши Крим у склад УРСР, і що "Крим не можна повернути Україні". Земан також неодноразово виступав проти санкцій ЄС і регулярно висловлює проросійські погляди.

Але уряд Чехії, на відміну від президента, підтримує загальну позицію Євросоюзу щодо санкцій проти Росії у відповідь на анексію Криму і конфлікт на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram