ГоловнаПолітика

Директор НАБУ назвав нерозумною ідею створення антикорупційних палат

"Така кількість палат - це нереальний за громіздкістю й витратами проект". 

Директор НАБУ назвав нерозумною ідею створення антикорупційних палат
Фото: www.slovoidilo.ua

Директор НАБУ Артем Ситник розкритикував ідею створення антикорупційних палат замість окремого суду. На його думку, це неможливо ні з логістичного, ні з юридичного погляду.

В інтерв'ю ZN.ua Ситник сказав, що створення Вищого антикорупційного суду визначено Конституцією, і дискусії в цьому питанні бути не може.

"Передбачається, що у Верховному суді буде окрема антикорупційна палата, яка виконуватиме функцію останньої інстанції для розгляду цих справ, але при цьому має бути створений окремий незалежний суд для розгляду справ про топ-корупцію в першій та апеляційній інстанціях. Але ініціативою БПП пропонується створити палати й у звичайних судах для розгляду антикорупційних справ! Це нерозумно і неможливо з ряду причин", - зазначив Ситник.

Першою причиною неможливості створення антикорупційних палат директор Бюро назвав проблеми логістичного характеру.

"У нас 27 регіонів. І потрібно створити 27 палат в обласних судах. Є близько 450 районних судів. Тобто створювати таку кількість палат - це нереальний за громіздкістю й витратами проект. Навіщо створювати таку громіздку структуру, яка, можливо, в деяких районах чи областях роками працювати не буде?", - зазначив він.

Ще однією причиною Ситник вважає неготовність багатьох українських суддів працювати зі справами, переданими НАБУ і САП.

"Уявіть: суддя слухав справи про розбій, грабіж - і раптом прийшли 25 відеокамер центральних каналів, 20 членів парламенту і кричать, що суддя негідник! А тут ще завітали троє міністрів, замість того, щоб виконувати свої прямі службові обов'язки, намагаються взяти на поруки підозрюваного у кримінальній справі. Не всі судді готові до таких процесів", - зазначив він.

За словами директора, створення спеціалізованого суду - це можливість знайти суддів, які будуть професійно готові до таких справ.

"А те, що пропонують депутати БПП - це обман. Обман, який неможливо організувати з погляду ні юридичного, ні логістичного. Дуже багато маніпуляцій. Створення спеціалізованого суду зніме всі ці моменти", - підсумував він.

Нагадаємо, нині справи, що розслідуються Національним антикорупційним бюро, розглядає Солом'янський райсуд Києва (будівля НАБУ розміщена в цьому районі столиці). Бюро неодноразово висловлювало незадоволення рішеннями цього суду й вимагало створити Вищий антикорупційний суд. За задумом, цьому суду будуть підслідні всі справи НАБУ, а оскаржити його рішення можна буде лише у Верховному Суді.

Створити антикорупційний суд неодноразово вимагали США та ЄС. Проти цього виступають Вища рада правосуддя і Генпрокуратура.

Генпрокурор Юрій Луценко запропонував не створювати антикорупційний суд, а сформувати окрему антикорупційну палату всередині чинної системи. Це, за його словами, прискорить процес.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram