ГоловнаПолітика

САП вручила обвинувальні акти вісьмом підозрюваним у справі Онищенка (оновлено)

Антикорупційна прокуратура має намір вручити акти ще 9 підозрюваним, які перебувають у розшуку, зокрема і Онищенку.

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і детективи НАБУ вручили обвинувальні акти вісьмом підозрюваним та їхнім захисникам у так званій "справі Онищенка".

Про це повідомляє САП у Facebook.

"Після понад тримісячного ознайомлення сторони захисту з матеріалами досудового розслідування сьогодні, 29 травня 2017 року, прокурором САП затверджено складений детективами обвинувальний акт, завтра вранці (30 травня 2017 року) буде направлено до суду для розгляду по суті", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, підозрюваним, які завтра стануть обвинуваченими, інкримінують наступне:

- участь у злочинній організації, створеної Онищенком О. Р. з метою вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів;

- участь у злочинах, скоєних такою організацією;

- заволодіння майном ПАТ "Укргазвидобування" в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовими особами своїм службовим становищем;

- легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом;

- організацію зловживання повноваженнями, тобто умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та інших осіб використання всупереч інтересам юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми службовою особою такої юридичної особи своїх повноважень, що спричинило тяжкі наслідки;

- організацію службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки;

- відчуження заставленого майна.

Згідно з повідомленням, Постний В. М. звинувачується зокрема як організатор в складі злочинної організації.

САП також зазначає, що має намір вручити акти ще 9 підозрюваним, які перебувають в розшуку, зокрема і Олександру Онищенку.

Оновлення. Керівник САП Назар Холодницький на брифінгу 30 травня перерахував обвинувачених.

"Обвинувачені наступні: Валерій Постний, Олександр Сомов, Вадим Шленчак, Олена Ченцова, Юрій Смаглюк, а також Дмитро Кравченко, Мар'яна Гричнюк, Олександр Сергієнко. Постний і Кравченко в цей час перебувають у СІЗО м. Києва, до Шлінчака і Сергієнка застосовано заставу у вигляді 10,3 млн грн. Відповідно, до інших підозрюваних застосовано домашній арешт", - сказав Холодницький.

У відповідь на питання, коли суд може початися по суті, він сказав: "Закон взагалі передбачає 10 днів для попереднього судового засідання, але, на жаль, таке в нас сталося правило, що ми в ці 10 днів не вкладаємося".

Нагадаємо, Онищенку закидають завдання державі збитків на суму 3 млрд гривень шляхом газових махінацій. Слідчі вважають, що газ, який добували компанії Онищенка в рамках спільної діяльності з "Укргазвидобуванням", потрапляв на фіктивні біржі за заниженою ціною. Його викуповували пов'язані компанії і перепродували вже за ринковою ціною.

Всього в рамках кримінального провадження затримано 12 осіб. Онищенко виїхав за кордон. Керівниками злочинного угруповання, крім самого депутата, називали його мати і бізнесмена Валерія Постного. Кілька фігурантів "газової справи" визнали себе винними і погодилися на угоду зі слідством. Сам Онищенко заперечує всі звинувачення на свою адресу.

В марте стало известно о задержании матери Онищенко в Испании.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram