ГоловнаПолітика

Президент ПАРЄ попросив повернути Росію в асамблею

Це питання вирішуватимуть на поточній сесії.

Президент ПАРЄ попросив повернути Росію в асамблею
Фото: www.flickr.com/photos/parliamentaryassembly/

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт наполягає на тому, що асамблея повинна зробити все необхідне для повернення в пленарний зал представників Росії, які залишили ПАРЄ через санкції.

Про це він заявив, відкриваючи осінню сесію ПАРЄ, повідомляє "Європейська правда".

"Ситуація, коли Росія відсутня на асамблеї, нікому не на користь - ні Росії, ні асамблеї, жодній з інших 46 країн", - заявив Аграмунт.

Він також поскаржився на опір окремих сил, які не вважають за можливе зняття обмежень із представників РФ.

"Ви знаєте, що я зробив кроки для відновлення відносин з Росією. Я робив це відкрито, повідомляючи про це керівників груп. Я часто бачив, що деякі групи перешкоджають діалогу, але ми повинні йти вперед. Виключення будь-якого з наших обговорень не допомагає на шляху до прогресу", - сказав він.

Аграмунт зазначив, що буде і надалі працювати над поверненням Росії в ПАРЄ, і закликав інших політиків підтримати його.

"Ми домовилися, що керівники політичних груп обговорять цю ситуацію. Я хотів би, щоб ми всі обговорили це питання", - сказав він, зазначивши, що говорити про порушення з боку РФ необхідно і надалі, але цей діалог "не повинен підривати наші принципи".

Посол України при Раді Європи Дмитро Кулеба з цього приводу повідомив, що на поточній сесії ПАРЄ буде вирішуватися питання, чи залишиться цей орган серед впливових європейських інституцій або перетвориться на "балаканину".

"Для росіян ситуація несприятлива зараз, але їхню підступність і підступність їхніх друзів не потрібно недооцінювати", - написав він у коментарі в своєму Twitter.

Віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко закликала керівників вищого рівня дати оцінку заявам Аргамунта. На її думку, такі висловлювання насамперед не на користь самому голові асамблеї.

"Він жодного разу не вимовив такого слова, як "Донбас", навіть про виконання Мінських угод не згадував, а якось загалом підсумував, що "мета проведення діалогу між 47 країнами не повинна підривати наші цінності. Не можна змінювати кордони і територіальну цілісність інших країн. Конфлікт в Україні і незаконна анексія Криму неприпустимі"... І жодного слова, яка ж це країна порушила територіальну цілісність України і вкрала Крим", - написала Геращенко в Фейсбуці.

Соромно. І ми будемо протистояти спробам заговорити цінності РЄ і ПАРЄ. Не дамо забути європейським колегам, що РФ є країною, яка підтримує тероризм: в Сирії, на окупованому Донбасі, звідки збили М17. І як можна вести діалог з поплічниками терористів. Питання не в Аграмунті, з ним усе зрозуміло. А в асамблеї.

Нагадаємо, російська делегація була позбавлена права голосу й усунена з керівних органів ПАРЄ в квітні 2014 року, після того, як Росія анексувала український Крим. У січні РФ відмовилася від участі в зимовій сесії ПАРЄ, після чого її повноваження були анульовані на весь 2016 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram