ГоловнаСвіт

Північна Корея провела найбільші ядерні випробування у своїй історії

На полігоні підірвали надпотужну боєголовку в історії ядерної програми.

Північна Корея провела найбільші ядерні випробування у своїй історії
Фото: EPA/UPG

Північна Корея провела найбільші ядерні випробування у своїй історії. По місцевому телебаченню показали сюжет, що стверджує, що на полігоні підірвали найпотужнішу боєголовку в історії ядерної програми.

Про це пише BBC.

Інформацію про тест бомби підтвердили Японія і Південна Корея. До такого висновку вони прийшли, вивчивши сейсмічну активність на півострові. Як виявилося, на території КНДР стався землетрус магнітудою 5,3. Його епіцентр був у районі полігону Пангірі, створеного владою КНДР для випробування ядерної зброї.

Сеул також стверджує, що потужність заряду на шість кілотонн була меншою, ніж у бомби, скинутої США на Хіросіму.

В ООН повідомили, що стежать за розвитком подій. Південнокорейські ЗМІ з посиланням на джерела стверджують, що вже в п'ятницю ввечері Радбез ООН проведе екстрене засідання за фактом ядерних випробувань.

Нагадаємо, в березні Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка посилює і розширює санкції проти КНДР у відповідь на її ракетно-ядерні випробування в січні-лютому цього року. Члени Ради заборонили експорт з КНДР вугілля, залізної руди, золота, титану, ванадію та інших цінних металів, а також поставки в країну авіаційного палива.

Раніше санкції ООН передбачали адресні заходи проти осіб та організацій, пов'язаних з ракетною і ядерною програмами країни, збройне ембарго, а також заборону на передачу КНДР технологій і на постачання в країну предметів розкоші.

Нові положення значно розширюють сферу охоплення раніше введених обмежень, а також передбачають нові жорсткі заходи. Так, ембарго на постачання зброї відтепер охоплює стрілецьку зброю і легкі озброєння, на які раніше цей режим не поширювався. Рада розширила список підсанкційних осіб і організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram