ГоловнаПолітика

ГПУ перевірить обшуки НАБУ в адвокатів Онищенка

Юрій Луценко запідозрив бюро в "порушенні всіх правил".

ГПУ перевірить обшуки НАБУ в адвокатів Онищенка
Фото: Макс Требухов

Генеральна прокуратура проведе перевірку, чи правомірно Національне антикорупційне бюро проводило обшуки у адвоката утікача-нардепа Олександра Онищенка.

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

"Мене турбує та обставина, що представники НАБУ зайшли з обшуками до адвокатів Олександра Онищенка. Це ПП. До мене як до генпрокурора вже звернулися народні депутати та адвокатські об'єднання про незаконність таких дій. Ми вивчимо цю ситуацію і проведемо перевірку. Якщо НАБУ має докази того, що це було необхідно і вони дотрималися всіх правових процедур, це добре. Якщо немає - боюся, що ми на межі серйозної відповідальності за порушення всіх наявних правил. Адвоката у справі просто так обшукувати не можна. Це неприпустимо в будь-якій країні і в Україні зокрема", - наводить у фейсбуці слова Луценка його прес-секретар.

Раніше НАБУ повідомило, що 5 липня детективи бюро провели обшуки в Києві та Київській області за 21-ю адресою в рамках розслідування справи Онищенка та вилучили комп'ютерну техніку, жорсткі диски, флеш-накопичувачі, телефони і документи, які можуть містити відомості про розкрадання в рамках договорів про спільну діяльність з "Укргазвидобування".

"Всі власники вилученого під час обшуків майна проходять у кримінальному провадженні як свідки. Більшість з них співпрацюють зі слідством і вже дали свідчення детективам бюро. Загалом слідчі дії проводилися в приміщеннях 11-ти фізичних і трьох юридичних осіб, серед яких - керівники приватних підприємств, нотаріуси, адвокати. У зв'язку з тим, що до злочинної діяльності можуть бути причетні фахівці в царині права - адвокати та нотаріуси - відзначаємо, що наявність свідоцтва про ведення адвокатської або нотаріальної практики не є підставою для порушення законодавства і не гарантує правову недоторканність, як депутатам і суддям", - заявили в НАБУ.

Нагадаємо, Онищенку закидають завдання державі збитків на суму 3 млрд гривень шляхом газових махінацій. Слідчі вважають, що газ, який добували компанії Онищенка в рамках спільної діяльності з "Укргазвидобуванням", потрапляв на фіктивні біржі за заниженою ціною. Його викуповували пов'язані компанії і перепродували вже за ринковою. 5 липня Верховна Рада зняла з Онищенка депутатську недоторканність і дозволила його арешт.

Онищенко зараз перебуває за кордоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram