ГоловнаПолітика

Москаль надав дані про внески олігархів на "Лікарню майбутнього"

Серед жертводавців - Борис Колесніков і Рінат Ахметов.

Москаль надав дані про внески олігархів на "Лікарню майбутнього"
Место, где должны были построить "Больницу будущего"
Фото: Макс Левин

У роки президентства Віктора Ющенка (2005-2010) олігархи й опозиціонери перераховували на створення Всеукраїнського центру охорони здоров'я матері і дитини (відомого як "Лікарня майбутнього") десятки мільйонів доларів, проте їх розікрали, заявляє голова Закарпатської обладміністрації Геннадій Москаль.

Як повідомляють на офіційному сайті Москаля, голова обладміністрації передав Національному антикорупційному бюро України узагальнену інформацію про фінансування "Лікарні майбутнього" великим бізнесом, тодішніми опозиційними політиками та різними фондами, а також опублікував відповідну інформацію на сайті "для ознайомлення громадськості". "Оголошується перший документ про політичну корупцію президента Віктора Ющенка", - написав він.

Фото: http://moskal.in.ua

Згідно з поданими даними, станом на 1 вересня 2011 року від бізнесмена Олександра Ярославського на фінансування проекту надійшов 1,01 млн грн, від Бориса Колеснікова - 7,86 млн грн, від канадського мецената Джеймса Темертея - $1 млн, від банку "Фінанси і Кредит "- 2,75 млн грн, від ХК "АвтоКрАЗ" - 2,53 млн грн, від ВАТ "Запоріжсталь" - 3 млн грн. Найбільшими донорами, згідно з оприлюдненою інформацією, були ВАТ "Смарт-Холдинг" (20,02 млн грн) і фонд Ріната Ахметова "Розвиток України" (43,47 млн грн). Усього в списку 16 позицій - 13 юридичних і 3 фізичні особи. У списку зафіксовано задекларовану суму внесків, суму за договорами і надходження на 1 вересня 2011 року.

"Окрім цих благодійників, була маса інших, у тому числі простих громадян, які сукупно теж внесли величезну суму грошей на будівництво розрекламованої Ющенком дитячої лікарні. У результаті немає ні лікарні, ні грошей. Як юрист я оцінюю ці "благодійні внески" як хабар президентові України, за який у будь-якій правовій державі екс-президента притягнули б до кримінальної відповідальності і засудили б. В Україні Ющенко за законом Савченко навіть уже вийшов би на волю", - зазначив Москаль.

Нагадаємо, 31 травня

Москаль закликав НАБУ звернути увагу на діяльність Ющенка. За словами Москаля, той нажився на афері з будівництвом лікарні, а також отримав 1 млрд доларів за здачу влади Вікторові Януковичу.

У НАБУ заявили, що готові взяти в роботу заяву Москаля, але за умови надання конкретних фактів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram