ГоловнаПолітика

Скасування візового режиму для України не на часі, - голова МЗС Франції

Спочатку потрібно зупинити потік біженців

Скасування візового режиму для України не на часі, - голова МЗС Франції
Бернар Казнев
Фото: EPA/UPG

Безвізовий режим для України не з'явиться на порядку денному ЄС у найближчі тижні або місяці.

Про це заявив у Брюсселі французький міністр внутрішніх справ Бернар Казнєв, повідомляє ВВС-Україна.

Заява прозвучала на засіданні Ради ЄС на рівні міністрів юстиції та внутрішніх справ у п'ятницю, де обговорювали механізм екстреного гальмування безвізового режиму з Туреччиною в разі зловживань або погіршення міграційного положення.

У рамках угоди між Туреччиною і ЄС, досягнутого в березні, Європейський Союз скасує візовий режим з Анкарою в обмін на зобов'язання турецької влади зупинити потік біженців. Міністри юстиції і внутрішніх справ сказали на прес-конференції в Брюсселі, що будь-які подальші кроки в плані лібералізації візового режиму з ЄС повинні прийматися тільки після введення в дію механізму його екстреної зупинки.

"Це питання (надання безвізового режиму для України, Грузії і Косово) не може бути розглянуте в найближчі тижні і місяці, - сказав Бернар Казнєв. - Франція цього не бажає".

Європейська комісія закликала країни ЄС скасувати візовий режим для України, Грузії і Косово, оскільки всі три країни виконали необхідні для цього вимоги. Однак французький міністр внутрішніх справ вважає, що в умовах нинішньої кризи з біженцями це питання не актуальне.

Його підтримав німецький міністр Томас де Мезьєр.

"Думаю, з нинішньою кризою біженців, найбільшою з часів Другої світової, це (лібералізація візового режиму для України, Грузії і Косово, - ред.) не було б розумним кроком", - сказав бельгійський міністр Тео Франкен.

Нагадаємо, 20 квітня Єврокомісія запропонувала Європарламенту і Ради ЄС скасувати візи для громадян України, оскільки в березні Україна виконала дві останні вимоги - затвердила закон про електронне декларування та запустила роботу Антикорупційного агентства.

Тепер пропозиція Єврокомісії має пройти тривалу процедуру узгодження серед країн-членів Євросоюзу, а також на рівні Європейського парламенту. Згодом її має затвердити Рада ЄС із питань юстиції, свободи та безпеки, яка збирається раз на квартал.

22 квітня голови МЗС 12-ти країн Європи закликали ввести безвізовий режим з Україною та Грузією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram