ГоловнаПолітика

Томбінський засудив зупинку соцвиплат переселенцям на час перевірки

Посол Євросоюзу назвав позицію влади неправильною.

Томбінський засудив зупинку соцвиплат переселенцям на час перевірки
Ян Томбинский
Фото: argumentua.com

Посол Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський вважає, що влада України не повинна була припиняти соцвиплати внутрішнім переселенцям на час перевірки.

Про це він сказав журналістам, коментуючи зустріч з віце-прем'єр-міністром Павлом Розенком.

"Зустріч відбулася на моє прохання, тому що я хотів дізнатися у віце-прем'єр-міністра, як український уряд виконує свої зобов'язання з виплати пенсій і соціальних допомог своїм громадянам, незалежно від того, де вони живуть. Українські громадяни, які проживають на не контрольованих урядом територіях, так само, як і інші, мають право на отримання пенсій і допомог", - сказав він.

За його словами, під час зустрічі Розенко пояснив, чому платежі в неконтрольованих районах неможливі - зважаючи на відсутність українських банків на цих територіях. При цьому віце-прем'єр запевнив Томбінського, що суми накопичуються на рахунках осіб, які мають право на таку допомогу відповідно до законодавства України.

"Я запитав у пана Розенка про платежі людям, які були змушені залишити свої будинки в Криму та деяких регіонах Донбасу, - внутрішньо переміщеним особам, а також про причини призупинення платежів. Віце-прем'єр пояснив, що зараз триває процедура перевірки того, де ці люди насправді проживають в Україні, щоб уникнути можливих порушень у системі здійснення платежів... Перевірку можна здійснити без переривання процедури здійснення належних платежів", - сказав посол.

Нагадаємо, на окупованих територіях Донецької та Луганської областей не виплачують українських пенсій і соцвиплат. Щоб їх отримати, жителям необхідно виїхати на контрольовану Україною територію і постійно там проживати. На практиці ж частина жителів "ДНР" і "ЛНР" лише реєструються в Україні, але жити повертаються назад.

До січня 2016 року переселенці зобов'язані були раз на півроку продовжувати відповідну довідку. Після скасування цього зобов'язання СБУ і Мінсоцполітики вирішили перевірити, чи законно біженці отримують соцвиплати, і припинили нараховувати гроші 450 тисячам осіб. Згодом виплати відновили 80 тисячам переселенців, які довели, що отримують їх законно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram