ГоловнаПолітика

У Раді перереєстрували законопроект під Луценка-генпрокурора (оновлено)

Учорашній провал голосування не став крапкою в епопеї

У Раді перереєстрували законопроект під Луценка-генпрокурора (оновлено)
Юрий Луценко
Фото: Макс Требухов

У Верховній Раді зареєстрували новий законопроект, який дозволяє Юрію Луценку стати генеральним прокурором.

Авторами проекту закону №4645 від 11 травня вказані нардепи Віктор Король (фракція "Блок Петра Порошенка") і Сергій Драюк (фракція "Народний фронт").

Цей документ дублює положення законопроекту №4469, для прийняття якого вчора не вистачило двох голосів. Зараз законопроект №4469 вважається відхиленим.

У статті 40 Закону "Про прокуратуру" пропонується внести зміни, які пом'якшують вимоги до кандидата на посаду генерального прокурора. Знімається обов'язковість юридичної освіти, допускається замість п'ятирічного стажу роботи в галузі права мати п'ятирічний досвід роботи в законодавчому або правоохоронному органі.

Крім того, законопроект дозволяє призначати головами регіональних прокуратур і прокурорами Генпрокуратури не тільки прокурорів зі стажем, а й тих, хто має досвід роботи в галузі права, але не обов'язково на прокурорській посаді.

Документом також пропонується дозволити генпрокурору тимчасово до 15 квітня 2017 року призначати прокурорів на адміністративні посади. Зокрема, пропонується дозволити генпрокурору тимчасово призначати своїх заступників, керівника підрозділу Генпрокуратури, заступника керівника підрозділу відомства, прокурорів областей, їхніх заступників.

Варто зазначити, що з 15 квітня 2016 року набула чинності норма ухваленого в липні 2015 року закону, згідно з якою кадрові призначення в ГПУ вийшли з-під контролю генпрокурора.

Оновлення. Разом з тим, у новому законопроекті є кілька положень, що стосуються Державного бюро розслідувань, яких не було у попередньому законопроекті.

Це дозволило профільному комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності в середу розглянути документ і рекомендувати його до ухвалення. Як інформує УНІАН, член комітету Ігор Мосійчук говорив, що у разі відхилення парламентом законопроект або законопроект, що повторює його за змістом і суттю, не може бути внесений на розгляд парламенту на одній і тій самій сесії. Однак голова комітету Андрій Кожем'якін вказав на низку нових норм у поданому в середу проекті закону.

Очікується, що парламент розгляне документ в четвер.

Документ написано під голову фракції БПП Юрія Луценка, якого у президента хочуть бачити генпрокурором. Луценко не має досвіду роботи в органах прокуратури і юридичної освіти, зате має досвід роботи у Верховній Раді і Міністерстві внутрішніх справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram