ГоловнаПолітика

ЦВК заперечує провину в затримці з довиборами в Раду

Комісія визнала за можливе вийти за рамки 10-денного терміну.

ЦВК заперечує провину в затримці з довиборами в Раду
Фото: http://obozrevatel.com

Комітет виборців України звинуватив Центральну виборчу комісію у порушенні закону через непризначення в передбачений законом 10-денний термін довиборів до Верховної Ради двох округах. ЦВК звинувачення назвала безпідставними.

У заяві КВУ зазначається, що, згідно із законом, ЦВК мусить призначити проміжні вибори в одномандатних округах не пізніш як у десятиденний строк з дня дострокового припинення повноважень депутатів, обраних у цих округах.

Верховна Рада достроково припинила повноваження народних депутатів Тараса Кутового (округ №151) та Ігоря Насалика (округ №85), які увійшли до складу Кабінету Міністрів, 14 квітня. КВУ зазначає, що спікер парламерту Андрій Парубій підписав відповідні постанови Ради 22 квітня. Але досі ЦВК не призначила проміжні вибори.

КВУ також зазначає, що ЦВК вчасно розглянула постанови Ради про дострокове припинення повноважень депутатів-списковиків, які стали міністрами. Це, на думку організації, свідчить про те, що Центрвиборчком застосовує подвійні стандарти.

Секретаріат ЦВК у відповідь на звинувачення заявив, що постанови Верховної Ради від 14 квітня 2016 року про дострокове припинення повноважень Насалика і Кутового надійшли в комісію лише 25 квітня 2016 року, коли встановлений законом десятиденний термін для призначення проміжних виборів уже минув.

Тепер же ЦВК вирішуватиме питання з довиборами, "з огляду на всі відповідні вимоги законодавства і виходячи з її повноважень, встановлених законом".

Нагадаємо, ЦВК вже кілька місяців не призначає довибори у двох мажоритарних округах, представники яких позбулися мандатів народних депутатів після місцевих виборів восени 2015 року. Тоді Борис Філатов і Владислав Атрошенко стали мерами Дніпропетровська та Чернігова.

Крім того, з серпня минулого року ЦВК не призначає довибори на окрузі Ігоря Єремєєва, який помер у результаті падіння з коня.

У всіх цих випадках ЦВК посилається на низку формальних умов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram