ГоловнаПолітика

Втрата кримських архівів створює провали в історії України, - експерт

Це стосується захоплення Криму в 1783 році, підпілля ОУН і подій 1992-95 років

Втрата кримських архівів створює провали в історії України, - експерт
Сергей Громенко
Фото: Макс Требухов

В історії України через анексію Криму, яка призвела до втрати місцевих архівів, провалюються три дуже важливі теми.

Про це на прес-конференції "Кримська історія. Заархівувати" заявив кримський історик Сергій Громенко, коментуючи рішення президента РФ Володимира Путіна підпорядкувати собі Росархів.

"Абсолютна більшість тих людей, які працювали у кримських архівах за часів суверенітету України, залишилися на своїх місцях. І з урахуванням того, яке в нас ставлення з боку нинішніх керівників, насамперед Сергія Аксьонова, можна боятися того, що на підтвердження лояльності до їхнього курсу кримські архівісти будуть навмисне спотворювати найбільш проблемні, найвідповідальніші ділянки своєї роботи", - зазначив Громенко.

"Без кримських архівів в історії України провалюється низка дуже важливих пластів, з яких я хотів би виокремити три теми. Перша - це річниця, яку ми відзначали вчора, 233 роки першої анексії Криму Російською імперією 1783 року. Значний масив документів, звісно, є в Петербурзі як столиці Російської Імперії, у Москві, але більша частина документів залишається в Сімферополі. Без них створити картину того, як величезна Росія захопила маленький півострів, не вдасться", - заявив історик.

Кримські документи, зокрема, відображають кримськотатарський погляд на цю подію.

"Другий момент - це Друга світова війна в Криму. Щоб ви розуміли, бандерівці в Криму дійсно були. Не ті міфічні бандерівці, якими лякають зараз, а справжні - члени революційного проводу ОУН. Їх було небагато, але вони були. Вони з 41-го по 44 рік здійснювали свою діяльність у Криму. Один із керівників кримського підпілля був кримчанином, а не просто приїхав із Західної України, що доводить, що навіть у роки війни український національний рух мав своє коріння у Криму", - сказав він.

Багато архівних справ про кримських бандерівців вдалося опрацювати, але інші аспекти Другої світової війни залишаються закритими.

"Ну і, зрештою, відносини України і Криму в найскладніший період незалежності - з 92-го по 95 рік. Коли ледь не склалася така сама ситуація, як зараз. І ми могли б зробити дуже багато правильних висновків, але, на жаль, документи перебувають у руках росіян. І що вони будуть з ними робити - одному Господу відомо", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram