ГоловнаПолітика

Профільний віце-прем'єр відмовився платити пенсії у "ДНР" та "ЛНР"

Павло Розенко забракував ідею двох підлеглих міністрів

Профільний віце-прем'єр відмовився платити пенсії у "ДНР" та "ЛНР"
Фото: www.dyvys.in

Віце-прем'єр з соціальних питань Павло Розенко відкинув ідею двох міністрів відновити соцвиплати людям, які зареєстровані і живуть на непідконтрольній території Донбасу.

"Відновлення соціальних виплат, в тому числі і пенсій, на окупованих територіях можливе тільки після повного виконання "Мінських домовленостей" і відновлення територіальної цілісності України", - цитує прес-служба слова Розенка.

Зазначається, що зараз соцвиплати проводяться тільки вимушеним переселенцям з непідконтрольних територій, які на постійній основі проживають на підконтрольній Україні території.

Розенко зазначив, що Україна не може здійснювати соцвиплати на непідконтрольній території, оскільки там не працюють державні структури і немає відділень українських банків.

"Як віце-прем'єр-міністр я заявляю, що наведення порядку у соціальних виплатах і боротьба з витоком бюджетних і пенсійних коштів на окуповані території, яку ми почали спільно з СБУ, продовжаться", - сказав Розенко.

Віце-прем'єр має намір особисто контролювати процес проведення верифікації соцвиплат переселенцям.

Нагадаємо, напередодні міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш заявив, що жителям непідконтрольних територій Донбасу треба платити пенсії і соцвиплати.

У свою чергу, міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що влада зобов'язана платити пенсії і соцвиплати людям, які зареєстровані і живуть на непідконтрольній території Донбасу. На думку Реви, людям з окупованого Донбасу треба дозволити приїжджати у будь-яке місто на підконтрольній частині України, забирати гроші і їхати назад.

З 1 грудня 2014 року Кабмін відрізав "ДНР" і "ЛНР" від бюджетних переказів і припинив нараховувати пенсії і соцвиплати.

11 лютого 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконним пункт з постанови Кабміну від 7 листопада 2014 року, що стосується припинення соцвиплат у "ДНР" та "ЛНР". 2 квітня Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію на це рішення, і воно набуло чинності. 16 жовтня Вищий адміністративний суд залишив чинними рішення судів попередніх інстанцій.

У Кабміні у відповідь на рішення судів заявили, що відновлювати соцвиплати на Донбасі не будуть, оскільки це технічно неможливо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram