ГоловнаПолітика

Київ готує документи і для видачі Савченко, і для її обміну

"Як варіант, це будуть російські спецпризначенці"

Київ готує документи і для видачі Савченко, і для її обміну
Фото: twitter.com/mark_feygin

Українська сторона готує документи про передачу засудженої в Росії Надії Савченко як для відбування покарання на території України, так і для варіанту її обміну.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на своє джерело.

"Міністерство юстиції готує документи для звернення в російський мін'юст з проханням про видачу Савченко для відбування покарання в Україні", - розповів співрозмовник агентства, уточнивши при цьому, що це є лише "одним із варіантів" повернення Савченко.

Другий варіант, за словами джерела, стосується можливого обміну Савченко на громадян РФ, яких судять в Україні за звинуваченням у скоєнні низки тяжких злочинів на території нашої країни.

"Як варіант, це будуть російські спецпризначенці (бійці ГРУ Генштабу ЗС РФ Євген Єрофєєв і Олександр Александров, - ред.)", - зазначив він.

Водночас українські юристи пояснюють, що варіант видачі Росією Савченко в рамках Конвенції про передачу засуджених осіб передбачає звернення мін'юсту будь-якої з двох країн, а хід документів здійснюється по лінії МЗС. Крім того, можлива її видача Україні на її особисте прохання в російські правоохоронні органи.

Конвенція про передачу засуджених осіб була підписана державами - членами Ради Європи та низкою інших держав 21 березня 1983 року в Страсбурзі.

Нагадаємо, сьогодні набув чинності вирок Савченко, і тепер може бути розглянуто питання про її майбутнє. Адвокат льотчиці Марк Фейгін раніше повідомив, що "в осяжному майбутньому можуть відбутися зміни, які вплинуть на долю Надії". Він пояснив, що має на увазі можливий обмін українки на російських громадян.

В Адміністрації президента України також заявляли про те, що очікують важливих новин з питання Савченко найближчим часом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram