ГоловнаПолітика

Ковальчук: рік губернаторства Саакашвілі міг бути більш ефективним

Звільняти одеського губернатора поки що не збираються.

Ковальчук: рік губернаторства Саакашвілі міг бути більш ефективним
Фото: 24tv.ua

Заступник голови Адміністрації президента Віталій Ковальчук вважає, що губернатору Одеської області Михайлу Саакашвілі слід зосередитися на вирішенні проблем регіону, а "не продавати загальновизнані національні ідеї, які підтримує Президент".

Про це він заявив в інтерв'ю Соні Кошкіній.

"Його рік міг би бути набагато ефективнішим. Думаю, Михайлу потрібно все-таки до кінця сформувати команду. Він почав процес реформування адміністрації, але досі не завершив. Це не дуже добре. Я думаю, що йому потрібно сконцентруватися на місцевій проблематиці і показати конкретні ефективні дії, як це роблять інші голови обласних адміністрацій. Він повинен не тільки в суспільному середовищі бути першим серед рівних, а й показувати конкретні результати своєї діяльності", - заявив Ковальчук.

Серед позитивних результатів Саакашвілі заступник голови АП зміг назвати відкриття Центру адміністративних послуг в Одесі (хоча визнав, що до цього факту є низка питань) і ремонт дороги Одеса-Рені, який здійснюється частково за рахунок надходжень одеської митниці.

"Але якщо чесно подивитися на рейтинг Кабінету міністрів по областях, Одеська - далеко не на першому, ні на другому і навіть не на третьому місці. Основну тезу я вже озвучив: губернатор (Одеської області, - ред.) більшу частину свого часу повинен проводити на території, за яку він відповідає. А не просувати загальновизнані національні ідеї, які підтримує Президент", - заявив Ковальчук.

При цьому він категорично спростовує наявність конкурентних стосунків між Саакашвілі та Президентом України Петром Порошенком.

"Саакашвілі є членом команди Президента. Я не думаю, що між ними можливі конкурентні стосунки. А те, що деякі експерти намагаються видати бажане за дійсне - плід їх фантазій. Я не бачу протиріч у тому, що зростає рівень підтримки Саакашвілі і його команди. Це свідчить тільки про одне - зростає рівень підтримки позицій Президента. Що - відмінне від Президента - робить Саакашвілі? Президент очолює боротьбу з корупцією, реформує країну. Єдине - у голови держави набагато більше завдань, ніж у голови Одеської ОДА. Я бажаю Михайлу, щоб він - в першу чергу - якісно виконував свої обов'язки як губернатор Одеської області", - зазначив Ковальчук. При цьому він додав, що Саакашвілі як досвідчений політик у недалекому майбутньому повинен буде прийняти рішення про продовження своєї політичної кар'єри в Україні. Однак, що стосується виборів до Верховної Ради,  ні він, ні його соратники не зможуть балотуватися в народні депутати згідно з українським законодавством.

"Але вони зможуть всіляко підтримувати ті чи інші політичні партії, в тому числі і новостворені", - резюмував Ковальчук.

Однак на сьогоднішній день, резюмуючи все сказане, підстав для звільнення Саакашвілі з посади одеського губернатора немає, заявив заступник голови АП.

Детальніше про це читайте в повній версії інтерв'ю: "Віталій Ковальчук: «Ложкін категорично відмовляється від прем'єрства»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram