ГоловнаПолітика

Росія засудила Савченко до 22 років в'язниці

Суд не взяв до уваги докази невинуватості українки

Росія засудила Савченко до 22 років в'язниці
Фото: EPA/UPG

Донецький міський суд Ростовської області засудив українку Надію Савченко до 22 років в'язниці, визнавши її винуватою у сприянні вбивству російських тележурналістів у Луганській області.

Про це оголосив суддя Леонід Степаненко.

Згідно з вироком, Савченко визнано винуватою за статтею 105 (вбивство), їй призначено покарання у вигляді 18 років позбавлення волі. За замах на вбивство - 10 років. За перетин кордону - штраф 30 тисяч рублів.

Сторона обвинувачення вимагала засудити Савченко до 23 років позбавлення волі.

Судовий процес над Надією Савченко почався в середині 2015 року. Як заявляється у справі, льотчиця, яка служила у добровільному батальйоні "Айдар", 17 червня 2014 року передала товаришам по батальйону координати для артилерійського обстрілу, унаслідок якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк та Антон Волошин. Також у справі стверджується, що згодом Савченко незаконно проникла на територію Росії, де і була затримана. Насправді Савченко потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" ще до обстрілу, під час якого загинули Корнелюк і Волошин, її незаконно вивезли до Росії, де проти неї і сфабрикували справу.

На початку березня слухання мали завершитися судовими дебатами сторін і останнім словом самої обвинувачуваної. Проте 3 березня раптово суддя не дав Надії Савченко виголосити останнє слово і переніс засідання на 6 березня. Текст заяви, однак, поширили, а сама Савченко оголосила сухе голодування.

6 березня чергове засідання суду було коротким - останнє слово Надії Савченко було озвучено, крім того, вона також заявила про намір сухе голодування продовжувати. Однак уже через чотири дні генеральний консул України Віталій Москаленко та адвокат Марк Фейгін змогли переконати Надію сухе голодування припинити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram