ГоловнаПолітика

Байден зажадав негайно звільнити Савченко

Віце-президент США вважає ув'язнення українки явним порушенням зобов'язань РФ

Байден зажадав негайно звільнити Савченко
Архив
Фото: EPA/UPG

Віце-президент США Джо Байден зажадав від Росії негайно звільнити Надію Савченко.

Його заяву публікує прес-служба Білого дому.

"У грудні минулого року я мав честь звернутися до української Ради. Я говорив з членами українського парламенту про те, як вони можуть створити нове майбутнє для своєї країни. Але один депутат того дня був відсутній - Надія Савченко. Замість цього її фотографія висіла на президії як нагадування про її боротьбу", - каже Байден.

Він нагадує, що Савченко несправедливо ув'язнена у Росії з 2014 року і перебуває під слідством за сфабрикованим звинуваченням.

"Надія служила своїй країні у Збройних силах України, воюючи у східній частині країни, коли її викрали сепаратисти і переправили через кордон проти її волі", - зазначає Байден.

"Протягом останніх 20 місяців вона стала символом української національної гордості і сили. Вона навіть була обрана до Ради, перебуваючи у тюремній камері. Її незаконне ув'язнення є явним порушенням зобов'язань Росії в рамках Мінської угоди, і її мусять звільнити негайно. Нещодавно Надія почала нове голодування на знак протесту проти її затримання, і її здоров'я почало погіршуватися після п'яти днів без їжі і води", - додав він.

"Сьогодні, коли ми відзначаємо Міжнародний жіночий день і вшановуємо усіх відважних жінок, які борються проти несправедливості у світі, ми також разом із Надією і з українським народом. І ми закликаємо Росію зробити правильний вибір - зняти всі звинувачення і відпустити її негайно. Надія заслуговує не те, щоб повернутися додому до своєї сім'ї і друзів і приєднатися до її колег у Раді, щоб почати створювати нову Україну", - зазначив віце-президент США.

Нагадаємо, Савченко з 4 березня розпочала сухе голодування, вимагаючи повернути її в Україну.

7 березня Україна попросила ЄС і США посилити тиск для звільнення Савченко.

Увечері того ж дня Євросоюз випустив прес-реліз з вимогою відпустити українку.

Згодом з аналогічною вимогою виступив держсекретар США Джон Керрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram