ГоловнаПолітика

Запорізька міськрада визнала Росію агресором і вирішила демонтувати пам'ятник Леніну

У Запоріжжі відбулася декомунізаційна сесія.

Запорізька міськрада визнала Росію агресором і вирішила демонтувати пам'ятник Леніну
Фото: 061.ua

Запорізька міська рада в п'ятницю, 19 лютого, визнала Росію агресором і проголосувала за демонтаж пам'ятника Леніну.

Як повідомляє прес-служба міськради, разом з Леніним демонтують пам'ятник Дзержинському на площі Свободи і бюст Орджонікідзе біля будівлі адміністрації Орджонікідзевського району.

20-метровий пам'ятник Леніну в Запоріжжі встановили 1964 року. Його внесли в реєстр пам'яток монументального мистецтва місцевого значення. На початку 2015 року міліція не дала знести його. За словами директора Департаменту культури, туризму, національностей і релігій Запорізької ОДА Владислава Морока, знесення Леніна обійдеться у 20 тисяч гривень.

Заяву міськради, в якій Росію визнано агресором, підтримали 58 депутатів одностайно.

Подаємо її текст:

Україна сьогодні переживає важкі, проте доленосні часи. У цей складний для країни час Запоріжжя не може залишатися осторонь від подій, що відбуваються у державі, особливо коли мова йде про загрозу територіальній цілісності та незалежності держави.

Щодня від терористичних актів продовжують гинути десятки мирних людей, наших бійців АТО, зруйновано численну кількість житлових будинків та об'єктів інфраструктури.

Такі злочини не можуть залишитися безкарними, а їх натхненники, організатори та виконавці повинні бути притягнуті до відповідальності і постати перед Міжнародним трибуналом.

Відповідно до плану мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, були укладені Мінські угоди, які мали стати механізмом припинення вогню та повернення до мирного життя.

Але порушуючи Мінські угоди, бойовики на тимчасово окупованих територіях України продовжують бойові дії та терористичні акти проти мирних жителів.

Ми вимагаємо від Російської Федерації забезпечити неухильне виконання Мінських угод, вивести військових із території Донецької та Луганської областей, припинити збройну підтримку терористів – бойовиків.

Ми закликаємо всіх запоріжців не стояти осторонь від тієї біди, що спіткала Україну. Кожен запоріжець може допомогти нашій державі, нашим військовим, вимушеним переселенцям своєю наполегливою щоденною працею, волонтерською діяльністю, благодійністю, активною життєвою позицією та небайдужістю.

Враховуючи вищенаведене, ми, депутати Запорізької міської ради, підтримуємо звернення Верховної Ради України від 27 січня 2015 року до Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором, а так званих "ДНР" і "ЛНР" - терористичними організаціями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram