ГоловнаПолітика

Яценюк вважає Україну здатною стати лідером в IT-секторі Європи

Раніше найважливішим потенціалом вважали нафту чи газ, а зараз - інтелект.

Яценюк вважає Україну здатною стати лідером в IT-секторі Європи
Фото: Сергей Нужненко

У суботу, 6 лютого, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк узяв участь у відкритті першого в Україні некомерційного інкубатора ІТ-проектів на основі відкритих даних 1991 Open Data Incubator.

"Якщо десять років тому всі думали, що найважливіший потенціал - це газ чи нафта, подивіться на ціни і запитайте в Росії. Якщо весь світ раніше думав, що основний капітал - це безпосередньо грошовий капітал, це капітал в будові, в заводах, а зараз я вважаю, що тільки сильний талант і розум здатен розвивати все інше. Світ змінився. І в цьому світі кожен, хто має ідеї, талант і бажання, - є основним драйвером змін", - сказав він учасникам інкубатора.

"Нову країну я бачу тут. І ця країна має всі шанси стати лідером в Європі. Тому що ми маємо найважливіший потенціал - інтелект", - заявив Яценюк.

Після відкриття інкубатора Арсеній Яценюк познайомився з кількома ІТ-командами, які будуть працювати над проектами, зокрема розробниками Eco is me - проекту енергоощадності в кожній окремій квартирі, коли спеціальний прилад, встановлений в лічильник, зможе визначати, скільки енергії споживає кожен з електричних приладів , а також з командою розробників Digital police - інтелектуального сервісу "Карта криміногенності" для нової української поліції.

Як зазначає прес-служба уряду, 6-7 лютого в Києві проходить фінальний етап відбору ІТ-проектів в перший в Україні некомерційний інкубатор "1991 Open Data Incubator". Захід проводитимуть у форматі дводенного хакатону. У рамках фінального етапу відбору протягом 48 годин понад 100 програмістів будуть створювати ІТ-сервіси для державного сектору, громадян і бізнесу, які функціонують на основі відкритих державних даних і великих масивах даних.

Стартапи 1991 спрямовані на вирішення проблем інфраструктури, сільського господарства та енергетики, а також створення електронних послуг для населення, аналітичних систем для міністерств і цифрових рішень Smart City. В результаті проведеного хакатону журі відбере кілька ІТ-проектів, заснованих на відкритих даних, які стануть учасниками першої двомісячної інкубаційної програми "1991".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram