ГоловнаПолітика

Росія зажадала особливого статусу для Донбасу на постійних засадах

Гризлов заявив про існування якоїсь "формули Штайнмаєра"

Росія зажадала особливого статусу для Донбасу на постійних засадах
Фото: government.ru

Росія вимагає, щоб Україна перевела закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської області на постійну основу за якоюсь "формулою Штайнмаєра".

Про це заявив голова РФ у контактній групі з питань України Борис Гризлов.

"Має бути жорстко пов'язано з одночасним ухваленням поправок до статей 1 і 10 закону про особливий статус для надання особливому статусу постійної основи за "формулою Штайнмаєра", - цитує Гризлова "РИА Новости".

Стаття 1 закону передбачає, що він діє протягом трьох років після набуття чинності. Уже минув понад рік цього терміну. У статті 10 йдеться, що статті 2-9 цього закону набудуть чинності тільки після проведення місцевих виборів на Донбасі за українськими законами.

Гризлов заявив, що "необхідно знайти юридичну формулу, яка гарантує, що пункт 18 перехідних положень Конституції відсилатиме саме до чинної редакції статей 2-9 закону про особливий статус і до заново узгоджених у контактній групі редакцій статей 1 і 10".

Нагадаємо, скандальний пункт 18 перехідних положень Конституції (наразі тільки в проекті) каже, що "особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом".

Раніше повідомляли, що в Парижі сторони домовилися про те, що закон про особливий статус Донбасу в Україні має набути (на попередній основі) чинності у день проведення місцевих виборів у регіоні. Якщо ОБСЄ визнає проведення виборів у регіоні на належному рівні, то особливий статус регіону набуде чинності на постійних засадах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram